[書蟲]你最近睇緊咩書?5

1001 回覆
112 Like 9 Dislike
啲英文會唔會好難 諗住買本中文版
有無道尾秀介fans
佢啲推理故事真係好撚正
我覺得佢可以做第二個東野圭吾
呢度好多都睇小說或政治多

有冇人睇過呢本
依到一路都有室友
睇緊大時代的哲學
好唔好睇?想買依本
大時代的哲學個啲topic真係好多都值得思考
用詞唔算好難,但中文版唔知譯唔譯到佢啲串串貢精粹
佢三本都好睇
第4本買唔到
第三四本係咩?
第4本係帶本哲學書上街去
咁要加落我個書list喇
咩書
試過睇原著 但中文英文日文都唔知講乜 死死地氣買入門書開始睇起算
最近我都開左本《非理性的人》睇
見上面巴打推薦,漫不經心,快快地睇完楊絳嘅我們仨 (相信會再重睇一次)

不得不說楊絳嘅文字雖平實但近人,讀起來有種暖心嘅感覺。

書開首虛寫自己作夢,其實是夢同現實相雜,講錢鍾書被叫去開會,楊絳同佢女兒去探望佢,中間講到不知道自己作夢還是身在夢中,幾令我深刻。

後來從楊絳同鍾書邂逅,生女兒錢瑗,背景穿插住由日本侵華,內戰,鳴放,大躍進文革嘅故事,雖然大都繁瑣,但正因此感人。

最記得錢鍾書話:此生沒有生離,只有死別。(因為三人經常失散流離,難有相聚)

最後鍾書錢瑗相繼病逝,只留楊絳一人。

書尾附錄左本是錢瑗要寫嘅我們仨,同三人嘅書信,睇完本書後再睇,好似重歷書中劇情一樣,加埋楊絳係隔離嘅備註,好有feel

Ching我都睇緊英文版
睇第一章已經好震撼,第一次睇啲對文革嘅主觀描述,當然都同作者文筆好有關
2020 年香港新開張與結業書店
https://lih.kg/2348874
睇緊How to read a book
而家先知有書蟲po
之前識得嘢少靜係會睇YA小說
而家因為社運睇多咗唔同類型既書
Animal Farm,暴政,香港獨立,巴黎(Parij),Why don’t we learn from history,定見之外
都好好睇
嚟緊會睇Brave new world,1984同香港城邦論
btw有無人睇過群(the swarm)?好好睇但好似無咩聽人睇過
反而想知大家睇完一本書會唔會做筆記/分析?
會寫感想但唔會特別畫本書做筆記/分析
但會highlight自己覺得緊要嘅位
不過會唔會睇翻就另一件事
其實應該最好攞本簿記低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞