[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
巴打你係單純覺得型定係本身都識嚟啲,因為柳刃真係唔多用到
但係真係重, 巴打下次可以試下窒化鐵鑊, 其實都唔貴
但係有齊哂熟鐵鑊嘅優點
話哂一隻靚鑊隨時用十年八年, 俾少少錢都無所謂
我有時唔想咁多油, D 肉想煎一煎先, 就會用易潔PAN 煎哂炒哂先. 最後先所有野落不鏽鋼鑊組合爆炒
刀具唔使推咁滯
家用或者廚房公家刀藤次郎DP就夠
再上就睇自己心水算
鑊嗰啲唔熟,都要睇吓各位巴打絲打包膠
反而好多人忽略咗砧板
我大約望過, 其實無太大分別
只要係日本制, 質素就有保證
淨返嘅你係揀個啱心水嘅形狀同大細
總之唔好信啲fb啲咩執笠清貨, 兩百蚊有交易嘅假貨
一隻靚野有排用, 貴買平用呀
天上野麻麻
切付牛刀算啦,我用緊崇行切付牛刀,$1800左右
都係日本貨最好
我用緊長谷川
係少少貴, 但切落去個感覺真係返唔到轉頭
其他市面上所有玷板, 一係多刀痕, 一係食色, 一係食味, 一係甩木碎, 一係傷刀, 一係會變形弓起
長谷川真係完美, 唯一缺點就係少少貴
不過日日用嘅野我從來都唔孤寒, 包括床單被鋪, 底衫底褲之類
好值得投資
買咗
長谷川+1
煎pan係咪都係買de buyer好?

定係有其他推介

歐洲買Miyabi 5000MCD幾錢,想了解下價錢會唔會差好遠
之前我係用易潔鑊,而家轉緊用鐵鑊(上海街陳記),雖然重啲,但好玩好多唔使就住就住咁用

所以而家搞到我心思思想換埋個煎pan又可以成個放入焗爐煎斧頭扒好正
睇下你想煎咩
如果係新手想煎下荷包蛋, 煎下雞翼, 炒下公仔面咁
真係整隻特福易潔鑊就算, 而家hktvmall好似仲做緊特價
如果想萬用又襟玩, 就一係不銹鋼一係窒化鐵
如果玩扒, sear完再去焗嘅, 就要買啲鑄鐵
5-700左右啦
香港地你可以去景德行睇下, 唔會係最平, 但勝在多款揀同埋係香港都做左好多年, 唔會有假野
我自己就fb搵啲代購幫我買, 都係around 500
咁整隻不銹鋼啦
我平時都係慢煮 + 不銹鋼pan sear
不銹鋼儲熱傳熱都好, 唔怕塊牛出汁之後變煮扒
同埋猛火sear完一定會有啲燶底, deglaze佢整返個汁一流
就算燶得滯都可以狂省佢, 唔洗客氣
用落o 唔ok? 有d 想買
仲快好多添, 兩面加埋1分鐘就收工
用火槍燒哂成個面有排
不過我有時會兩溝, 煎完再係啲邊位用火槍燒個燶邊
更加香口又唔洗好耐
求高人教新手磨刀
要買幾多塊磨刀石 同幾多度
之前係去街邊搵個阿伯
專門磨刀
疫情佢冇開檔
之後而家啲刀好頓
新手買舊刃之黑幕1000/1500就得,角度要慢慢練,新手可以買個磨刀既夾適應下先,上youtube都好多片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞