[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
巴打點睇黑金鑊?
之前買bosch送氣炸
網上睇最出名同常見係KitchenAid,但實際上好唔好用我答你唔到
老母話冇乜用同埋屋企冇位買新嘢唔俾買
依家屋企得部Marcato手攪意粉機(整唔到通心粉),大部食物處理機同手提式電動攪拌機,兩部機都唔夠力攪麵糰要人手搓(方包搓到斷手,牛油麵包係咁出油)
以上一部廚師機再買多幾件配件就搞掂,唔好學我
嗰位巴打老婆會搓麵包,買部靚嘅焗爐好過
焗爐溫度較高啲再加埋熱風對流功能效果就同氣炸鍋差唔多
賣番個氣炸出去 結果13xx 就買左部廚師機
方便可以攪野同整麵包
無玩過
不過就咁睇只係加左搪瓷嘅鐵鑊
太粗用一樣會裂會壞, 同埋對我黎講太重
一隻靚野隨時可以用十年八年, 可以俾貴啲買日本貨
始終日本貨真係有質素保證, 而家都唔係真係好貴, 講緊五六百左右
長手柄生鐵鑊有冇推介,屋企個隻兩耳柄,成日辣親手
有冇好用chef knife推介 貴啲都可以
你既貴啲係幾多,同埋你講chef knife係要一把全能既刀,定係一定要western style既chefknife
已買左部 homey 焗爐
就係想要西廚嘅chef knife8吋到,學生仔1000蚊budget
其實chef knife都無乜得點俾你揀,基本上最出名既牌子你google/amazon到就係佢地,你淨係要似嗰種形而唔係一定要德國/法國主廚刀既話就可以睇下日本牛刀,其實用法差唔多但係用既鋼材好啲
路過
有冇人有用le creuset?
點解我用極都係勁痴底?落勁多油都係痴底
會唔會係你冇燒熱個pan,hot pan野食熟就會甩
係唔係要燒熱先落油?
但我用電磁爐 好難控制
佢一熱就會燒燶煲
Amazon jp買刀有冇方法寄到過嚟香港
其實有人實驗過凍既情況下落油效果係一樣,最緊要都係個煲/pan夠熱
佢本身就可以自己寄,我把滕寅作三德都係Amazon買直接寄翻屋企
其實白色內膽用完之後洗唔洗擦返層油?
上次買左柳刃唔寄得
集運個邊又話長過15cm
理論上唔使,唔記得咗講,鑄鐵琺瑯煲係一定要凍煲落油
可能要睇邊個賣
睇D烘焙GROUP,D人用KITCHENAID 9 速嗰隻都可以攪麵團(有DOUGH HOOKS)
有D日日整麵包嘅,話BOSCH最平嗰隻廚師機都夠用,用左好多年都無壞

之前買左個蒸焗爐,淨係上到230度,又無得較上下火,我用嚟焗PIZZA/ 酸種麵包真係FEEL到唔夠熱用左PIZZA STONE都爭D

買之前無認真諗過會整咩多

廚師機VS焗爐,會想買部靚D嘅焗爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞