[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
上網睇台灣D COMMENTS都係好壞參半,好亂
絲想買隻輕身D嘅鑊拋
鐵鑊黎講, 輕極都要1KG
反而好睇你個灶頭借唔借到力, 高度就唔就手, 隻鑊個柄位槓桿得好唔好
全部都做到的話, 重少少你都拋得好輕鬆
當然要睇埋你自己手勢
所以可以落場渣上手玩下就最好
唔得的話, 唯有係你去遷就佢, 唔係佢遷就你

真係拋唔到, 拎隻剷兜佢兩野都一樣架者
咁有水貨店我唔駛趕住cybermonday
要度下size 同埋試下點難開法
唔該曬巴打
WMF 膠邊耐用D? 佢係有聲定靜既款??

同埋壓力煲係咪唔可以太滿 好似要實際L 數-2L?
大概係四分三
如果煮會脹大嘅食物就再少啲
不過用一般煲都唔會裝到滿晒啦

我只用過WMF牌 冇比較好難講
都係理論上講 受熱受潮越多咪越老化囉
都係要替換嘅配件
半煲至三分二,有啲煲有埋刻度
中壓高壓又唔同,詳情睇返個煲既說明書
仲有個問題 頭先巴打搵到個lagostina 好平
但好似冇pressure 高低調較

我想問你地用開既 會唔會用唔同setting?
我見d 新手問答好多都話唔識收汁
係咪真係有需要用Sauté mode 定係傳統開蓋大火收汁仲好?
收汁其實最好係隔返啲料出黎,倒落saucepan去收汁較味,再淋返上去
今朝收到EMAIL,隻PAN出左貨...日森D出貨真係難觸摸...
咁姐係Sauté mode 多餘 可以諗下上面個lagsotina
係,因為炆既期間無可能較啱味,如果用saute mode成煲料係入邊,你想兜勻啲味都唔係易,不如隔出黎收所有嘢都control到,想撇走啲油又得
woll
大家有冇買過啲咩廚具/入廚電器係最冇用或者令你最後悔?
或者屋企有但極少用?
我諗榨果汁機都算數一數二
買咗個BLENDER榨汁多合一機,唔夠力,上次打蒜蓉爛咗刀片唔識郁個膠CONTAINER都跌得爛
加埋用咗10次都無而家淨係可以榨汁
買blender唔好慳,老虎蟹都買個大馬力
Lodge 個castiron pan, 但一開黎煎扒個陣又唔後悔了
呢啲機最值錢係個摩打
當然諗清楚先好買 但唔好貪平

蒜蓉都係刀壓/拍再剁效果最好
原來唔寄HK 差D 衝動買左
有冇試過壓力煲整risotto 好似省好多時間咁
咁不如用電飯煲,起碼真係用黎煲飯
近排發現左個手拉blender,切粒幾好用,鳩拉幾下就搞掂
始終都係手切個效果最好
不過都睇下咩用途啦, 炆煮炒就無乜所謂
如果係炸金銀蒜, 蒸海鮮, 炒蝦拆蟹呢啲, 都係手切好食啲
都係幾分鐘
都可以試下 不過唔知淋唔淋
多合一諗住抵用同慳位
之前懶健康整青汁飲
除左打蒜蓉洋蔥呢D我都無用個BLENDER,唔係常用我JUSTIFY唔到買貴嘢,都500幾蚊架,唔係打堅果都咁快打柴

屋企仲有部NUTRIBULLET,用咗幾年無FAIL過我
三德個形太柒
寧願一把牛刀一把菜切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞