[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
自己用5000都唔貴,拎出黎俾人亂咁撚既上邊80我都覺得貴,最好就8蚊兩個
呢啲貨色就正如壓力煲咁 都係留番開餐館用啦
擺喺屋企有礙觀瞻
你見過有人拎你啲柳刃開膠袋,拎你啲牛刀斬雞你就會醒悟

下,開個袋都咁講究,洗唔洗呀

同意呀巴打
專登買個煲返黎打邊爐粗用, 又要搵位放....
位其實都好值錢架
D 野買返黎就用用先有價值, 污租左黑左痴底咪洗返佢囉
話哂都叫危險野, 是旦出去搵人換唔搵原廠搞
有咩事爆炸會比人笑抵死架
原廠都唔會幫你搞,就咁寄條膠邊俾你
咁同ebay自己買條原廠有乜分別
黑白琺瑯不同地方就是顏色上的差別,以及烹調上效果及使用的不同;白琺瑯須於加熱前先加油,冷鍋冷油使用,較適合小火慢燉的料理。黑色琺瑯的處理是粗面,摸起來澀澀的,一般用在煎盤或是烤盤上,所以粗面的鍋面與食物的接觸,中煎會比較含有油分,所以會有酥炸的效果。白色琺瑯表面是光滑處理,所以在煎的時候要達到像黑琺瑯的效果時間會比較久。其與烹調功能皆相同。

https://www.lecreuset.com.tw/careuse-castiron.html

我自己主要買白琺瑯鑄鐵鍋炆嘢
炒菜另外用熟鐵鑊
又唔係開餐館用 又唔係買畀工人用 又唔係窮到燶
點解唔買好少少自己用得輕鬆
LC我只買cast iron stoneware同埋啲鏟咁啦
其他性價比好低
LC 既stoneware 性價比先低喎, 又重又唔襟又大陸製
我咪講左真係自己用5000都唔貴
除非永遠無外人上黎,如果唔係80蚊夠晒佢地用,用完太難搞直接掉出街都仲得
買左隻river light ,好想快d到玩玩
呢啲名牌子嘅周邊產品都係呃錢
只買佢地嘅核心產品就夠
以前細個阿媽買過真空煲黎炆送
唔知點解硬喺唔夠長時間搵個瓦煲炆咁好食
啲嘢無咁入味既
可能依家科技先進咗真空煲同普通煲煲幾個鐘無分別啦
我都成日拎自己把牛刀開膠袋
stoneware我覺得OK wo
樣靚放得入焗爐同埋微波爐
我屋企好多
non stick嗰啲我就無買
要有技巧,因為瓦煲要炆得耐先淋,開埋蓋就仲耐,所以一定入味
壓力煲就係炆一陣,停左佢焗住,咁上下就再開火炆到夠淋
有多餘錢買emile henry好過啦
起碼法國製造
no la
LC靚好多
stoneware都係serveware 樣行先
我認我港女
有無枮板推介
個人推薦長谷川,貴就真係好貴,不過真係好用唔傷刀,反正砧板都用好耐,我覺得值得既
尋日樂天入左塊
宜家有免運 買$150仲減$15

隻lodge$14.88 隻Lodge等於免費
之前買天上野 跟鑊既蓋好高
你去睇吓有冇得單買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞