[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
用緊美的電壓力煲好多年前買落
煮好多野都好方便
就咁將所有香料材料一次過掉入煲 較時間 放壓 調味 食得
炆野食 無一樣野係唔林
只係收汁就要上返爐頭滾下佢
用壓力煲好多時唔係怕唔夠腍 而係怕煮到爛晒冇晒口感
其實識買靚材料 就唔使煮太耐都夠腍
記得唔知邊度睇過 電子壓力煲好似係美的嘅專利
北美最出名嘅牌子Instant Pot都係美的代工
thanks
我老母三日唔埋兩日就買個新嘅煲番黎
我以為屋企個廚房有700尺
煮到爛晒無口感係自己唔識就時間,唔關廚具事
日馬買左隻 riverlight 26cm 連蓋 月頭送
直送定係集運?
180mm牛刀好難用... 牛刀建議起碼買210/240
不過論性價比都係買翻藤次郎啦
衰仔包
買完都係煮比你食
除咗以前買落嘅鑊,而家D嘢用唔到十幾廿年架喇
直運 反正佢樣樣都要收運費
原本想係美森買 不過佢無蓋又貴啲啲
屋企煮嘢 每次買材料嘅質素同份量多少有啲出入
用壓力煲要跟足食譜份量同做法 又冇得即時觀察 調節味道
你想由炆牛腩變成炆牛尾 或者由中國蘿蔔改用日本蘿蔔 或者呢樣加啲嗰樣減啲 或者材料切大件啲細件啲 又要摸索過個時間同水量
其實唔洗,用慣左就知咩質地炆幾耐
你話一開始係有learning curve既,其實任何稍為複雜既儀器都係有learning curve
收到日森email,貨期早左成半個月(同時都過左數...)
唔多見人討論扒刀
但如果間中會喺屋企煎扒
有把好嘅扒刀確係會生色不少
如果會宴客焗牛肉/火雞 加埋套靚嘅carving set就好吸睛

扒刀似乎分兩種
一種係廚刀規格嘅扒刀 有分鋸齒同平滑刀鋒 價錢貴
另一種就係一般餐具規格但算切到扒嘅餐刀 通常都係鋸齒 價錢平
我自己用緊中國製造嘅Messermeister Avanta扒刀 不鏽鋼刀柄平滑刀鋒版
佢另有黑色/啡色刀柄 以及鋸齒版
最理想當然係買德國/日本嘢 但實在太貴買唔起
我諗係因為大部分人都係小刀做曬所有野好少買吧特別專用既牛扒刀
出街食扒貴
自己喺屋企整 慳番嘅錢好快夠買一套4把扒刀

我嗰陣都上網睇咗唔少資料先決定買呢套
好多德國跟刀座一set連扒刀嗰啲 一來唔平 二來最大問題係刀柄唔靚
感覺好似拎住把廚房刀食飯咁
靚柄例如旬嗰啲就幾千蚊港紙4把
我意思其實係就算喺屋企食都未必個個會走去買扒刀 同埋多數唔care刀既人本身都唔會買咁多唔同刀用,但係care既人通常又會捨得俾錢
可能就咁買啲平價扒刀
不過用過好嘅真係返唔到轉頭
同埋都叫做比較多機會用到
有啲刀真係好少用到
cleaver, boning/fillet knife 仲有嗰啲濕鳩utility knife
有啲例如日式菜切nakiri 基本上一把三德都搞掂晒 唔使特別買
呢啲真係唔好嘥錢
覺得boning/utility有用過扒刀
cleaver咪中式斬刀一樣,或者買嗰陣叫豬肉佬幫你斬埋算
nakiri就真係買三德好過
平平地幾十蚊把嘅十字牌得唔得
佢寫Swiss made
得!
如果我只要求鋸扒呢個功能
我都會揀佢 話晒瑞士製造
好多人都推薦佢嘅paring knife
只不過佢係薄薄嘅膠柄 唔係幾好揸手
想搵隻細pan煎蛋炒蛋

易潔鑊口感好膠
近排想買把牛刀,呢把點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞