[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
你以為入嚟就好似其他post咁有一大抽推薦list?
少年你太年輕了,樓主只係搵極都搵唔到post所以先開個嚟睇下有無啲大佬可以入嚟俾推薦。
因為唔知有幾多人會討論嚟啲所以宜家所有用具都用一個post算,遲啲如果某樣野多人有興趣再分。
入嚟討論下煮食都得。
近排玩左隻日本制窒化生鐵鑊, 好正
大隻得黎輕身, 傳熱夠快, 輕鬆炒到鑊氣個陣味
又唔洗開鑊, 仲可以好粗暴咁用鋼絲刷省

其他種類都玩過, 但無咁萬能
易潔鑊係唔痴, 但好快就會甩塗層, 亦都唔可以爆炒
不銹鋼會痴底, 傳熱比較慢, 就算燒到好熱, 一落鑊就降溫太快導致會痴
法瑯太重, 單手拎得起要做gym
佢唔癡係咩原理
唔使開鑊又唔癡好似好無敵咁
邊個咁都要負評我
窮L表示ikea 廚具夠用
無好仔細研究
但好似係啲飛機火箭用嘅技術, 用黎防止生銹
總之就唔係靠塗層
其實好多鑊只要你夠熱, 就已經唔多痴
痴底係因為蛋白質同金屬表面有足夠時間同結構上有位俾佢地結合
傳統生鐵係靠開鑊過程形成左一層好長嘅碳鏈, 預先同隻鑊本身結合左
而呢層長碳鏈嘅compound又唔容易同蛋白質有反應
而且唔容易甩, 所以先做到唔痴底嘅效果, 同易潔塗層同理
窒化鐵就係用左氮化處理, 去取代呢一層野
至於佢點樣達到唔易生銹我就唔知道了
而家呢隻28cm嘅鑊使用率最高
炒又係佢, 炸又係佢, 煎又係佢
有時懶起上黎, 煮兩三人份嘅麵都係佢
滾埋湯都仲得
除左唔可以長時間接觸酸野之外, 無咩工作勝任唔到
差啲想買多隻雙開
留名跟進
刀買日本是vg10 sg2鋼是常識吧
目前咁多野小弟都只係對刀有少少認識,宜家都係買咗一把三德一把牛刀
用好啲器材煮野都開心啲
我曾經都沉迷過一輪
但最後都係覺得平平地vg10 最抵玩
家用真係用唔著咁高級咁貴, 你玩收藏玩feel玩魚生就另計, 我講緊實用
太硬, 磨唔到, 本身已經唔多人會自己磨, 如果仲要難磨或者磨得耐嘅更加唔得
容易生銹, 更加唔得, 屋企用都係但求就手, 如果呢樣又要小心, 個樣又要小心就好無癮
5-600蚊一把, 日日用, 磨一次勉強捱到3-4個月
話就話勉強, 其實都仲係好利, 只係無一開始切A4紙切到可以轉彎咁解
平平地一粒1000/2000兩面石, 磨佢5分鐘收工
黎緊會入伙 其實日式係用咩斬雞?
日常開魚去下雞骨個啲用咩刀好?
唔想再買中華刀
日式刀其實好似無斬骨用,出刃勉強叫做可以處理下幼骨,但係斬野真係中式/西式斬刀好啲
咁高級刀有時finish真係舒服啲既,刀背/尾磨得好啲真係切野係舒服咗既
3-4個月磨一次點得呀...
唔係日日切野用多兩三星期都覺得佢唔好切
藤次郎cheapcheap日本刀
你磨刀鋒之前有無打薄刀身先,藤次郎刀身比較厚,你如果用得耐可能關事
都係個句, 家用最緊要唔好煩
特別係個廚房唔止你一個用, 仲有你老母老婆都會用
我只係要求大部份時間都保持到出廠8成鋒利就夠
diminishing return, 如果你要長期keep住最佳狀態, 太花時間啦
我都係用藤次郎三德, 以前減價買落, 500蚊唔洗
亦都唔會太鍚住用, 有啲人話切完野係鉆版度撥下野都唔好, 要用刀背
我知佢講得啱........但係麻鳩煩丫嘛
啲野一麻煩就無人用
dyson就係好例子, 拎起就吸, 而家吸塵嘅頻率比以前高左廿倍
所以我返工一套 屋企一套咁
死毒撚表示自己啲廚具都係自己用無嚟個煩惱
我把藤寅作(藤次郎) fu895係喺Amazon買連運費6000幾yen我覺得幾抵,因為唔鐘意黑色膠柄
雪平鍋有無用
鋼柄濕左水會唔會跣手?
以前都有諗過具良治個隻款, 好有型
不過都係怕有油有水會跣手唔敢買
西餐仔用緊崇行sg2牛刀
洗完一定要燒返乾D 水! 係咪唔可以用洗潔精? 定係我用洗潔精既話就要每次加油養鑊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞