[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
上YouTube 搵磨刀,都好多片,小心唔好整親手
有冇鐵pan係可以就咁甩個手柄? 好似唔多覺有呢啲pan
想用呢種pan煎牛排然後好順手咁甩個手柄入焗爐
想將個pan擺入焗爐可以搵啲全個金屬既pan,我用過啲手柄夾個pan個啲,個手柄好易壞,而且受力唔好
多數用鑄鐵,個手柄好短入到焗爐
好似lodge個啲咁嘅skillet

或者你要搵可以甩柄嘅不銹鋼pan, 特福個啲都有

不過睇清楚有無膠嘅component
藤次郎真係vg10黎講最高性價比
其實yaxell 最平隻vg10都好ok
斬骨真係要買返把中式斬骨刀
唔好用日本廚刀斬,唔係預你斬骨
上年上樂天訂咗隻riverlight送去酒店自己攞返嚟 仲有coupon平好多
今年想整多隻大嘅但係就去唔到日本
神鑊嚟
我有貼 link 介紹。
日本檜木既都ok
用緊miyabi,真心正,其實旬都好得,等香港減價買有時仲抵過去日本或外國買
之前一田百貨減價,5000mcd 即係birchwood sg2系列? 三德刀1899,同你係外國網限時減價199美金差唔多,又要搵集運又成,不過佢唔係成日減咁多
好野黎
坑紋煎扒鐵pan,有無好介紹?
可惜屋企已有成set孖人四星
如果唔係就買嚟用
孖人啲刀真係好一般 家用就夠用嘅
係貪平 (加紙$180+稅)一套先咁買
主廚刀係full bolster 我都唔知自己可以點磨
個人經驗 除鑄鐵外 其他材料嘅坑紋pan不用考慮 根本造唔到理想效果
同埋你想煮個扒汁嘅話 都係用番平面pan好
如果你唔係咁執著一定要有紋的話
煎扒黎講不銹鋼pan同一隻平底窒化鐵鍋都可以煎到個crust好靚
用途黎講仲多好多
不過如果講要靚仔, 燒格仔紋就無辦法
喺香港搵唔到riverlight

搵到隻"鍠"窒化生鐵鑊 應該質素差唔多?
刀肩戇鳩design
#200-500粗石磨短去
凈磨刀鋒一排會有gap 切唔斷野
好似德國式廚刀先有呢個問題?
不過雖然唔似日式刀咁鋒利 但好處係唔使點錫住嚟用
我稍嫌孖人4星輕得滯 Pro系列手感係好啲
想問吓買kitchenaid除咗門市有無咩好地方 amazon又隻隻色都無貨 (想買pistachio或者orange sorbet)
唔該晒
日本磨刀石應該咩價錢?
我見加拿大呢邊似乎幾貴下
想買把麵包刀
有無D實惠推介
聽講蜻蜓牌幾好
有冇人用過?
超好用
切軟方包都好好,冇乜麵包碎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞