[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
請教下fissler壓力煲
Vitaquick同vitavit用落其實有無分別?
我把18子係斬雞專用. #1000大概4X-50度角磨.最後用#6000拉幾下就算.
個人覺得斬野只需要起鋒唔駛利
利啲就無咁易碎骨,但學你話齋都係粗粗地打理下算
買左river light個pan 想問開完鑊啲油煮野食係咪唔可以用返
你唔怕有污糟野咩
十幾廿蚊啫倒左佢啦
你啱
近期買左隻鑄鐵中華炒鑊
用左幾次就見藍底 一個圓圈咁
係咪隻鑊有問題 定我問題
有冇辦法補救

我睇完好多comment都話KA用嚟整包好廢唔夠力
本來都想入一部不過講到咁廢就不了
ankarsrum似係一步到位 (唔計commerical機嘅話
bosch好似都唔差
依家想買部kenwood嚟上手先, 最衰thanksgiving冇買到依家等特價先入
易唔易磨,應該睇用邊隻鋼。 如果用R2 粉未鋼,zdp189 保養就方便好多
會唔會呀
kitchenaid連commercial機款都有出
正常的
使唔使我洗潔清抹乾淨後
再開多一次鑊好D?
我近排睇chef’s table, 米芝連3星大廚整甜品都係用KA咋
不過佢個部係heavy duty, 應該都有分別
我志在部機樣靚
Kitchenaid同smeg既廚師機真係靚過其他
美國個邊仲好多野特價緊
不過要慢慢搵
真, 因為KA個摩打馬力唔夠力所以整包搓嘅話要較慢mode同埋唔好打咁耐會overheat
有睇過介紹話買KA只買Pro因為相比嚟講比其他line個摩打會大力少少
commercial機可能會好啲? 不過都比得六百幾七百幾鎂不如買個ankarsrum會開心啲
喺啲整包谷見過有啲高手有部hobart坐地機喺屋企好癲
非不銹鋼本身易磨好多
粉末鋼咁難磨
粉未難磨 但keep到好耐
又唔會咁易生鏽
岩岩入左把
粉末貴好多, 唔捨得買
同埋一諗起要磨得耐就卻步
巴打實測比起普通VG10要磨耐幾多?
真係貴好多未玩過vg 10
但r2 硬過Vg
可以磨得更利
不過硬到高 韌性就低
崩左就大件事 要磨好耐
未開曬隻鑊?
kitchen aid 有咁差咩 我見最大路多人用
唔知
燒紅鑊 煎野痴底

可能未開哂?
粉末好易有小崩
超難磨
試下再開一次 應該要成隻燒到紅曬
所以家用黎講, VG10算係好好嘅平衡點
易磨得黎都keep到, 唔易崩
又平, 真係玩爛左都唔心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞