[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
miyabi mcd5000,拎去俾孖人磨60蚊,孖人牌收購左miyabi
呢d人手磨定咩?
下下比人磨一來一回咪最少一星期?
有無人可以推介下廚師機丫

決定唔到買bosch / KitchenAid / kenwood

主要係整蛋糕打cream
其實磨刀都幾好玩,玩熟左十分鐘唔洗就搞掂

幾舊水一粒石,當玩具咁試下啦,好玩
我係自己磨,1000/3000雙面石
但磨極都磨得無人地好利,但磨左點都好過磨之前
3000 如果磨得好應該已經好夠利, 再上都係打返個鏡面
我自己磨到界A4紙好輕鬆就收貨
我都係𠝹A4同報紙,但就係成日kick住kick住咁
你kick完可以望下把刀, kick住既位會好似痴左少少毛咁
個啲就係你磨得唔好, either仲有崩口或者apex未磨走嘅地方
然後可以返埋位磨下個幾個位, 再試
直至full range都界得好順為止
可能技術唔夠,我已經睇好多alan佢教學
唯有再努力試多幾次,留意番多d
呢個就係磨刀嘅好玩之處
到有一日你好順暢, 好快, 一次就搞掂, 就好有成就感
想問問你點開鑊?我隻鑊前前後後空燒左幾個鐘,先至變晒色無晒味
師兄咁搞法燒壞鑊呀,無鑊係design for長時間空燒
開鑊就係用水+洗潔精洗,之後就用油加唔要既菜炒
目的係洗左啲水溶+油溶性污垢,之後就可以用,變唔變色根本就唔重要
整蛋糕打cream其實電動攪拌器就夠
廚師機係for進階啲既烘焙例如整麵包、顏麵、pizza用
你睇你自己對烘焙有幾大既興趣值唔值得投資

廚師機最出名係ankarsrum
用揉麵棍係麵盤中心揉麵同時麵盤自轉
模擬人手揉麵既效果
其他廚師機係用攪拌勾直接刮舊麵團
麵團旋轉既時候會同麵盤產生磨擦令成舊麵團溫度升高
講究既除左IH,仲有真空 / 壓力 / 厚釡
P記
科技唔夠其他日本廠
香港仲要比日本賣舊幾代
呢一兩年好咗,我早排買飯煲研究過一排
果時信興賣緊10年前日本既型號
一係象印,一係虎牌,唔介意變左中資可以諗東芝
(但一定要揀MIJ型號)
我自己最後都係揀左MIJ東芝
因為要細煲厚釡無選擇
推介呢幾款
東芝MIJ 5mm/7mm IH厚鍋果幾款
象印豪熱羽釜
虎牌雙重壓力IH
如果預算一千幾百
求其搵隻IH就算
整整吓蛋糕就會開始想整包屋企搓麵包冇咁講究嘅話常見嗰啲廚師機牌子都夠做
況且廚師機煮餸都用得著
係我嘅話就一嘢買部廚師機,唔怕第日發覺唔夠用要俾多舊錢升級
我見多數人都係用kitchenaid
成嚿鐵殼 感覺最實淨
同埋應該係美國製造
Lm
喺amazon撳左隻lodge cast iron skillet US$14.88

夾埋其他野一齊買 變左免運費 真係抵到痴線
係sogo見到有個牌子叫flonal,sell意大利製火山石既cookware,有冇人試過?
我見有唔同牌子,邊隻先係正貨?
Kanda同Kankuma,兩個都係made in japan
多謝詳盡解答,其實我係打算送俾老婆既

可能遲下佢想揉麵會用得著
我都係咁諗,有冇話邊款比較大路?
thx, 等我再睇下 KitchenAid d型號先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞