[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
好唔好用
無搵到 最後係日馬買 riverlight
我估古法開鑊用豬油 韭菜
一來材料平 豬油平過生油 韭菜平過鮑魚刷 開完鑊丟咗佢唔覺肉赤
二來韭菜就好似個刷咁 將啲豬油刷勻成隻鑊 以前邊有廚房紙呢啲西洋嘢
匠牌鐵鍋點睇
呢隻好似係30cm 折合港幣$270左右 值得狗衝嗎?
呢隻好似唔係窒化鐵鑊?
係喎 咁不了
睇咗景德行嘅介紹
https://www.facebook.com/121554044561404/posts/4114009618649140/

「匠 Takumi」系列價錢比「煌」更親民,約便宜20~30%。雖然沒有窒化處理,但也是很容易保養及使用。

窒化/沒有窒化處理分別大嗎?

窒化處理後的熟鐵,鍋的表面硬度及抗鏽力提升,每次使用後及清潔後,只需燒乾便可,不用上油保養,非常方便。
普通的熟鐵鍋如果常常使用,其實也無需要上油保養。如果一星期才使用一次,那就每次使用及清潔後最好抹一點油,就可以有效防鏽。
不沾效果兩者其實無異。清潔方面,仕何鐵鍋也不應該用洗潔精,用鑊刷在流水下刷乾淨後燒乾即可。
易潔煎pan 正常應該用到幾耐?
我啱啱換咗 舊嘅anolon用咗兩年幾 唔係日日用
想買個靚個鍋煮公仔面,同埋靚既煎PAN煎蛋同扒,私伙用

有無推介?
我GOOGLE左VG10,有好多種類
我通常會買幾KG牛肉自己切
應該買邊把好D,同邊到有得買?
切咁多牛肉係咪應該搵把襟操嘅牛肉刀
我見街市牛肉檯用呢種
Sorr依家先睇到
覆返先 28cm 炒兩個飯係極限
圖呢?
最靚一定係銅煲鍋pan
不過要保養好煩
而且傳熱好快 煎野要識控溫
煎扒就買帶坑既鑄鐵grill pan
可以煎到十字紋又可以入焗爐
見到天上野隻蜂巢紋PAN,好靚
牛刀 210~270mm 睇下景德行/匠魂刃物

對trim肉有要求就買多把boning knive / gokujo, 不過日本廠比較少出 amazon/百貨公司/上海街
屋企啲刀鈍到仆街,老母就黎生日想買set刀比便,等佢切野唔洗咁辛苦,見匠魂刃物有個vg10set,唔知呢個好唔好用或者咁多位巴絲有冇推介筆直2000+-
去景德行買舊1000 刃黑幕 磨返靚把刀比老母仲好
老人家渣慣手勢換新刀成日牙痛咁
利申 買左把荀比老人家佢寧願用返佢自己舊個把百佳菜刀
甩到咁, 生cancer未
佢仲好後生同埋佢都話過想換把靚啲既刀所以先想上黎問下有冇咩推介
2000買藤次朗sg2應該oK,但vg10又好sg2又好,都唔可以切骨
想買把廚剪比老母
想問有冇介紹
我覺得廚剪啱粗用 唔好買貴
有隻日本製蜻蜓牌 應該唔錯
就算係中國製都冇所謂
單人牌/孖人最平嗰隻已經夠用
總之大前題係唔好生鏽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞