[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
Le Creuset咁貴,又唔係non-stick
都唔知有咩用,我真係想買Cook's Essential多啲,但成日搶唔到
lodge未用過,有冇ching講下用後感?
咪玩,一啲功夫都無少到,要煎要炒料要初步煮到勻和要deglazing都係要做,係最後轉落去慳返時間咋嘛,你估真係AI咩

你個觀念同“鍾意影相點會用數碼相機”一樣,二十年前都仲係社會主流講法,依家啲菲林撚去左邊
香港買乜都貴過人
但鑄鐵鍋好襟用 亦唔係點痴底
炆嘢用non-stick效唔係咁好
就係要有少少痴先煮得出肉汁架嘛
同埋鑄鐵鍋亦好適合用嚟炸嘢 一物二用呀
lodge Amazon平到傻,真係想買可以上去睇下
幾廿年前美國就真係興過壓力煲
但後來越來越少人用
因為唔係真係咁方便 中途落料又煩
要煮得好食就好似你咁整 一樣咁多功夫
越黎越少人用係因為嗰時啲設計危險,上過好多次新聞

依家啲design唔同晒啦,好多位防止啲戇鳩仔亂咁開
邊爐煲 大約28cm闊
唔洗分兩邊湯底
大家有冇好推介?
印象中生活館有, 好似都係幾百蚊貨仔左右
隻野咁Q 重計埋運費可能同香港現成買差唔多
但啲膠邊膠塞耐咗老化係要換 又一筆錢
鑄鐵鍋可以用過世
上海街,仲有28真係兩個人用,你如果多人最好大多個圈
lodge係唔貴 係外型唔靚同重
而且香港屋企多數冇焗爐
人地外國養鍋搽完油直接放入去焗 方便得多
有啲款買夠錢免運費
你望左價錢會發現香港貴到唔合理,lodge係好撚平既國民品牌
28cm好闊下喎
用過美亞嗰隻28cm 不鏽鋼 夠晒深 但我覺得太大
我見日本嗰啲多數26cm或以下 但個煲唔深 未必適合港式邊爐
你用電磁爐定石油氣?
個膠邊平到可以忽略唔計呀嘛。。。你用鑄鐵唔計埋煤氣錢?次次多兩三個鐘你估真係平?

就算唔用instant pot,可以揀lagostina,made in Italy直接上爐頭,夠classic啦掛?用唔到一世都用到十幾二十年。

煮嘢食啫,何必抗拒科技,連專業廚師都會用既嘢layman有乜好投訴
打邊爐28cm係好窄,你拉把尺度下
唔可以明火,一個頭有咩電磁/電陶爐好?
其實電磁/電陶爐係咪都唔夠力?
好多年前買左隻煎pan, 好似都係百五蚊左右
係好用既, 又唔駛錫住黎用
除左唔啱煮茄汁類酸野同個柄太短勁唔好揸手之外都無咩投訢
之後仲買左隻細pan 專用黎煎蛋炒蛋,
煎完隊去水龍頭度刷幾下, 抹乾放返上爐頭烘返乾is ok, 勁方便

最簡單依啲就啱用,邊爐鍋係耗件,平就得
我用過WMF德國製壓力煲 膠邊已老化漏氣 換過條膠邊又要幾百蚊
炆嘢滾起都係轉細火架啦 鑄鐵鍋存熱好 唔用得幾多煤氣啫
膠邊幾百你真係俾WMF呃撚左,拎個spec落新填地幾十蚊,就算上ebay搵原廠都係百頭,你係咪打俾wmf話要換
我屋企3條友打邊爐
28cm啲料都浪下浪下
如果得兩條友我覺得26都好夠用
浪下浪下先啱喎,密質質叫鍋物唔叫打邊爐
我話細唔係真無位落食物,而係大家好易筷子打筷子,碌得唔夠爽
點解邊爐煲一定係耗件?
我而家1條友用緊個24cm 意大利silga煲打邊爐 (另有28cm款)
炆嘢都係用佢
有錢既用到鑲金都得,但事實邊爐煲就係多人用,唔係個個都會錫住架生,落街買打啤酒返黎煲到痴晒底你估見得少
啲湯滾出黎又唔抹燒到黑鳩晒,你捨得咪得
一物多用有幾貴 我加拿大呢邊買呢隻煲都係500幾蚊港紙
我甚至考慮過用日式嗰啲不鏽鋼 甚至日本砂鍋
係靚但唔係太實際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞