[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
我買o個隻如果28cm底部直徑係22.5cm...
係?咁轉買28...反正未送貨
最後轉左28cm連蓋(不過唔係dome型,爭左3cm...)

但貨期由26cm嘅12月變左下年1月...
邊度買?
Amazon jp
買咗兩隻用咗幾年,真係好好用

是咪呢隻 要比運費既
我買30cm 鑊,都係要俾運費的
Amazon 有冇邊把刀抵買
我諗住買26算 28要等到出年先有
厚同薄用起上黎有咩唔同呢
30cm重唔重?
厚保溫好D.煎嘢火力平均D
前幾頁有巴打推薦fissler不鏽鋼鑊
唔係made in Germany嗰啲係咪唔掂
見到一田有減價
諗緊買返隻
日森唔同美森,海外一律要俾錢,所以JOIN PRIME其實係廢左D武功
我就係諗30可能會好重 所以買26算
佢話1kg 左近阿ma,咁around兩支水啦
Should be ok
disc base定係clad?
印象中fissler都係前者多?感覺不鏽鋼鑊始終後者較佳
但用唔用得慣不鏽鋼就係另一個問題
文武刀平平地三舊幾水夠喺屋企用,好抵玩
用過幾個壓力煲,不過唔係成日用,一年10零20次咁。

法國T 牌,鋼蓋鋁煲身non stick。唔係幾耐用,用咗一排個蓋膠邊seal漏氣,換過條膠邊無耐又漏,我懷疑係鋁煲身變形。 之後到個蓋個main valve漏氣,攞去免費維修完,都係唔得。掉咗勒。

漏氣即係上唔到個指定氣壓,變成只係一個普通煲,唔係話有咩危險。

結論: 唔好買鋁煲

意大利 L 牌,好耐用, 成個都係鋼,無嘢換過,但唔好就係開個蓋好麻煩,要好小心,所有意大利式壓力煲都係咁,有個好大手柄你要拉向上開。呢個而家放埋一邊無用。呢種煲價錢平啲。

最後買咗德國W 牌,全鋼,當時本地無得賣,去德國抬翻黎,成set一大一細煲身連一個蓋,擰蓋式,好易開,呢個亦係3個之中用得最頻密。

炆嘢真係好方便,牛筋,牛腩,紅豆沙,beef stew。
De buyer有冇人用
炒嘢不如用上面講嘅日本窒鐵鑊
蒸嘢呢隻得32cm又唔夠大
加上唔係德國製造 好似冇乜意思
而家周街都係貼牌產品 真係要好小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞