[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
冇咁多款 冇咁多色 冇咁港女 冇咁敗家
最近加拿大呢邊減價 4qt dutch oven 大約1000蚊港紙 都有少少心動
哇原來賣100鎂
住美國真幸福
不過香港買運費點計?
夠49usd free shipping
買咗lc
嗰個都見到,人喺英國
咁真係幾正喎 山長水遠都有免運費
加拿大喺正隔離都冇咁好福利
計埋運費同入口稅就冇so
唯有幫襯番貴啲嘅加馬
呢啲就有買貴冇買錯嘅
點都好過買嗰啲名人代言師奶廚具
磨刀棒呢?
有冇介紹?
有無38cm 嘅明火用中式炒鑊推介
唔痴底最好
要唔痴底就要食化學塗層了
38cm 咁大真係無
巴打有咁大需求? 要炒好多人份?
屋企宜家新買嗰隻就36cm
38cm嗰個用咗十年打咗柴
老母用唔慣 想買翻原來個size
最好唔係中國產
大家點睇日本Global具良治嘅刀?
北美舖頭好多時見到
但我諗喺日本/亞洲區唔算出名?
呢度都好似冇人提過
其實鑊形好緊要
隻鑊有幾深 旁邊有幾斜 平底定圓底 都影響炒嘢嘅手感
最好搵到一模一樣 如果唔係就只有慢慢搵
有無人用緊woll呢個牌子d煎pan?
覺得點?
因為Global其實係出名但係實際上唔係好好既牌子
留名
利申:我冇親身用過
網上睇見 唔少人以為佢係無塗層
總之嗰啲成日擺counter示範嘅牌子 都要自己做足功課 考慮清楚
本人經驗 世上有兩種搵笨廚具:天價易潔鑊 賤價不鏽鋼
入門日本刀一律推介藤次郎
個個都推窒化鐵鑊
心思思
鐘意鑊底平面大
睇左一輪好似riverlight比較大
https://item.rakuten.co.jp/kounotorinodvd/kitchen_0153/
仲有冇其他介紹
我隻riverlight今日啱啱到左 鑊底唔大 比平時用開隻tefal炒鑊仲細

如果你鍾意鑊底平面大 建議買大一個size 或者買平底鑊而唔好買炒鑊

btw...開完鑊試左煎蛋 真係做到唔痴 仲幾夠鑊氣 幾應該無買錯 (多謝埋上面介紹過窒化鐵鑊嘅巴打們)
陳枝記d刀得唔得?
最後都係冇black friday特價,篤左river light 26cm厚pan(想要28,不過我個電池爐直徑得21,22左右,驚用唔到)+dome型蓋,咁就冇左張阿魯迪巴...
有冇巴打用過 神田窒化鐵 同 riverlight, 邊個正d

本身有個debuyer 但平底+有少少突, d 油去哂側邊, 想換

利申: 鍾情鐵鑊
Black Friday乜優惠都無早知上次prime day買boning knife
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞