[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
早幾年上網買左把Kamikoto三德,開心使用中
我用佢同系列煎pan煎蛋都痴到hihi
不如買把骨剪仲好?
我用孖人牌, 好耐之前唔知邊間用印花定儲分換返黎
剪雞呀, 乳豬都係用佢
好似剪紙咁輕鬆, 有時用都驚剪埋手指
易潔最緊要有寫明無PFOA, 如果唔係食到中毒, 智力下降
好用係好用, 不過真係太短命
有人鐘意用不銹鋼剷炒野, 洗野又用百潔布硬個面, 有時炒啲有骨嘅都會花
花花下就甩, 仲要唔可以太高溫
新手入門係幾好玩嘅

lodge個種鐵鑊真係只可以煎個牛扒坑炆, 重到仆街, 又難洗, 又唔跌得, 雖然可以入焗爐, 不過使用率都係低

staub用黎炆野係唔錯, 滾起一次擺埋一邊, 由佢自己慢慢熱住炆, 非常好
犧牲少少防痴底, 去換返其他優勢都好抵
例如長命, 可以粗暴對待, 可以爆炒等等
特別係臨起鑊, hi住個鑊邊落個圈豉油, 一落就燶燶地, 兜埋一齊勁香, 鑊氣出哂黎
呢樣野易潔鑊一定做唔到
我成日都想買鑄鐵鍋但係又覺得太貴買唔落手
你應該嚟到係第一個用西式刀,上面大家都係日式,我自己都有諗入把Victorinox既boning knife
Ching有無興趣寫個推薦list俾大家之後可以用
見Ching對煲同鑊好有研究
到而家都無用過壓力煲
硬係有心理陰影, 凝住會出事
燒耐少少, 俾多丁丁油, D 野落左鑊煎返一陣先, 唔好係咁反黎反去, 其實都唔會痴.
屋企用緊instant pot, 但有巴打話係美的代工, 美國支那人出既假美加牌子. 有興趣都可以上Amazon UK 睇, 平過起香港買美的德國寶. 好好用, 慳火慳爐頭, 唔熱
鍾意單柄個D, 唔識廚房佬個種隔毛巾拎起熱鑊
Staub我之前係bloomingdale black friday果陣買,都係USD$99, 但係就無塗層
屋企得我,我都係3年前買把牛刀
我平均一個月內點都要磨一次,切蕃茄同洋蔥唔順個陣就知要磨
屋企炒野我都係用兩隻鑊,一隻陳記熟鐵鑊,70幾蚊開鑊開得好煎雞翼都唔痴,煮完等佢未凍晒就洗,唔落洗潔精,洗完抹一抹燒返乾等下次用前再沖一沖水。

另一隻759易潔鑊,貪佢平,煮d有酸既野先用佢,蕃茄個d,其他大炒都係用熟鐵鑊

仲有隻ikea煎pan煎下扒/ 魚扒咁既野

加埋$400都唔駛,已經煮到好多野
想買劍型柳刃有冇推薦
3k 樓下
好型棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞