[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
你用咩石去磨?
刃黑
金屬機身 色彩繽紛 大小俱備 配件齊全 美國製造 售賣點多 特價頻頻 點會唔多人買
依家攞隻RIVERLIGHT煎蘿蔔糕,痴哂底(仲要煎唔燶邊),唔知係咪落得唔夠多油SOSAD...
就咁睇似隻鑊唔夠熱,油無圖就唔知你夠唔夠
隻鑊燒得唔夠時間. 無信心記得水珠test
或者你d 糕太凍
初初未用熟 做水珠測試
成功後放隻手上去感受下嗰種熱力 記住嗰種感覺
以後用手feel夠唔夠熱就得啦
我用不鏽鋼煎蘿蔔糕都好ok
當然可以,仲好正添,愈高溫,就更快去到梅納反應

你一般易潔鑊去唔到咁高溫,可能會甩塗層
咪玩,千撚祈唔可以放隻手上去feel,依個係一個超級唔professional既動作,自己一個唔覺有問題,多個人喺廚房撞一撞你就含得撚。
唔好同我講幾百年黎都係咁試,幾十年前燒傷用豉油添,唔啱既嘢就要改
爸打我者買左隻riverlight 中華炒鍋,但唔識用都係痴底
有無咩貼士?我跟足佢個潤鍋方法,燒到出煙,落油轉幾圈倒走去再落真正煮嘢用嘅油,但炒飯,煎肉,蛋個啲都係會痴
你無控返溫,潤鍋係加熱落油起層油膜,唔代表凍返就會無左層膜

煎蛋為例,潤鍋,落左新油之後要控返溫,最簡單就係拎起隻鑊等佢凍返少少,爐頭都轉返細火,之後落蛋

你就咁高溫落蛋,唔痴底都燶啦
煎扒都用隻手放塊扒落鑊啦
材料夠唔夠乾身?
係唔係雪櫃啱啱拎出嚟太凍落鑊令隻鑊突然降溫?
咪唔啱,有夾應該就用夾
btw 用手放扒都無用手feel溫度咁危險,你自己諗返個動作
其實當佢普通鐵鑊就得,我用緊係灣仔買既煌窒化鐵就可以電磁爐都適用

不過電磁爐就開大火等於火力直出全開,我估你唔可以空燒,不過鐵鑊空燒都係等佢降番溫就得,無咩大問題

強烈建議你可以去景德行個fb 問下專家,又唔洗錢
我試左好多次,煎蛋唔痴既真理係除左要夠油,係溫度夠熱

之前睇過d 外國實驗節目,話夠高溫,蛋同鑊之間形成一層"水蒸氣?(唔肯定)", 咁先唔痴
用手放扒落鑊
煎緊仲用隻手指喺鑊面上係咁篤塊扒
https://youtu.be/xOc2LwR2gzY
窒鐵鑊如果唔同"回油"呢個方法 可唔可以空燒燒熱佢先落油?
我自己就好鬼懶,開頭次次都養鑊

之後就煮完趁熱即刻洗鑊,再燒晒乾d 水佩。基本上就ok,油都懶得再上

如果好烏糟,就再燒熱鑊,倒熱水落去煮軟d 漬, 再沖刷多一次基本ok

如果真係有超頑強既(暫時未遇過),就諗住用鋼絲刷,再加洗潔精洗起一次。重新養鑊。

額外利申:用木鑊剷,而家仲係唔想個鑊花晒
正常成日煮野,你d 油倒入器皿前隔清d 渣擺幾日都無問題,通常油膉味係d 渣滓留存太耐所以有

我買新鑊通常都會用黎炸野,例如炸蒜,炸雞等等
d 油留番一大碗,之後煮野用番都無問題

如果真係唔係經常煮食,咁可以每次煮完洗完,淨係熱完鑊,倒少少油,用廚房紙抹晒成隻鑊就算。怕有塵或烏糟就下次用之前用廚房紙抹走層油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞