[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
其實只係一隻好撚cheap雞嘅不銹鋼薄身煲
無咩magic
日本咁興只係因為佢cheap得黎幾好用, 壞左都唔抵可憐
如果你唔係咁粗用, 可以買返隻靚少少嘅
石就用shapton glass320 刃黑1500 12000再加舊atoma 做修正石
有無牌子, 我都諗緊
1) 生鐵鍋。(陳x記)
2) 熟鐵鍋 (日本吉川/ 天上野)

以上唔一定好,仲研究緊
電爐撚有無咩鑊推介
我都想知
暫時都唔覺好跣手,不過我又好少話會刀柄有油咁
刃黑1500 12000我以為自己comment咗都唔知
不過我另外有既係shapton glass官方set 500 2000 16000
最緊要都係個柄好揸,fit手形。
好多人買刀都忽視咗個柄淨係睇刀身用咩鋼,揸刀係揸個柄,揸得順手切嘢又順手啲,又安全啲。
想買嗰set,不過好少貨
呢個我又可以答下喎

1. 用完燒乾水?
答: 氮化處理左嘅鐵都係會生銹, 只係無咁容易, 所以最好都係抹返乾, 燒乾當然最完美, 但我自己經驗, 平時都係好撚求其咁抹下就算, 用左兩年都無事

2. 係咪唔可以用洗潔精?
答: 可以. 無論係我講呢隻鑊, 定係養好左嘅生鐵鑊都可以. 啲人話傳統個隻生鐵鑊用完就會洗甩左層野係錯嘅, 開鑊過程形成個條長碳鏈, 已經好穩固, 唔會再俾洗潔洗走, 情況就好似石油駁埋變左塑膠咁, 除非你暴力剷起佢, 否則chemically係洗唔甩的

3. 每次都要加油養鑊?
答: 不需. 平時正常煮野食, 已經可以令油滲入鐵鑊表面嘅細孔, 從而達到保養嘅效果. 以前啲人要抹返層油上去, 係為左隔絕氧氣同水份, 等佢唔好生銹
香港好多地方都有得賣嘅煌 或者 riverlight 都唔錯
sharpton啲石削鐵快先敢咁跳
我覺得把fu895渣落幾C服既
佢個balance啱啱好喺刀柄前揸嗰個位
可以用洗潔精又唔洗養鑊都想諗下, 不鏽鋼鑊其實都好好用, 不過好重, 窒化鐵輕身D 都係我想轉既原因

(不鏽鋼鑊燒得夠, 食材如果都係室溫, 係唔會痴底的)
神田?
日刀多數刀柄都唔會太大,德國刀就難講啲
其實咩鑊都可以用洗潔精
呢隻鑊暫時都無乜缺點, 仲要夠輕
平時入面炒一堆料已經夠重, 如果隻鑊都重, 又無得好似酒樓廚房個灶咁有得借力, 真係拋到手軟

室溫真係無咁易痴, 但屋企通常無咁好耐性先拎出黎解凍
雪櫃醃好, 一拎出黎就落鑊
你地有無用過Riess嘅煲

靚就好靚不過好痴底
同好易甩面個層白色
唔知係咪我唔識用
明明屋企D 廚具夠用有突
但行親街都係有興趣睇下摸下
廚具真係深不見底嘅坑嚟
甩塗層俾我就唔敢再用
暫時甩咗手柄邊位
用咗3次都無
呢D 搪瓷煲好唔襟好易爆
用黎煲下奶呀水呀....或者湯都OK, 爆炒不了
btw 有熟悉既大佬都可以試下build up下,度下啲唔同price range推薦list for唔同既煮食用具,咁如果有下一個post可以po係頭幾層做懶人包推人落坑
用緊窒化鐵鑊,比起易潔鑊防痴底係差d
特別係煎有醬汁既野
但易打理,粗用都唔怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞