[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
一般日常用,唔斬骨一把牛刀/三德刀就夠,最多加把小刀切下生果,你set野2000蚊真係唔抵,買日本刀隨時可以買到平既SG-2牛刀。
日本刀鋼材通常都係好德國刀一截,簡單啲講就係用耐啲都唔會鈍。
依三把日常一定夠用,最多加把斬刀
但你上得黎問我都唔預你熟手陣間斬親自己,所以你都係加把好既廚房剪啦
排骨嗰類叫街市佬斬
我都有睇啲文章話日本刀會硬啲
日本刀 62HRC
德國刀 55-58HRC
日本刀鋒利啲又無咁易崩同鈍,不過韌性會差過德國刀
德國刀就韌性較高又易保養打磨,所以耐用啲
我就係諗我唔食魚唔會劏魚
所以先諗住揀把德國刀用一世
但如果成set咁買性價比差啲既話我就分開一把把咁買啦
點解覺得日本刀=食魚,劏魚,其實牛刀做既野差唔多同西式主廚刀係一樣
其實你買把粉末鋼有排唔使磨,真係接受唔到嗰陣俾錢人磨,會爽過你用德國刀,總之記住易保養=要成日保養就得,唔會話易磨=慳功夫,因為你係用佢快鈍嚟換取易磨,論耐用其實大家好好保養既都可以用好耐。
btw硬啲係易崩啲,所以日本刀易崩過德國刀
btw通常買knife set都係本身唔煮野新手入門,講多兩句就係建議你平平地買把最普通既刀,了解咗自己用既習慣,手感係適合咩刀先俾2000去買吧好
日本刀係無咁易鈍但比較易崩
買藤次郎平靚正,同埋買三德啦,牛刀都唔係個個慣用,上左手先再加item
日本刀通常比較硬同埋薄,佢硬既特性令佢無咁易損耗,所以會無咁易鈍,因為鈍其實就係因為刀鋒上面非常微細既鋸齒磨到無曬
但係崩係講緊你用橫向既力或者撞擊令到佢出現大既缺口,日本刀易崩其中一個原因就係佢薄。
另外點解硬會易崩,係因為硬既野既韌性會比較差,一個最簡單既比喻就係橡膠好軟,但係跌落地佢唔會爛,因為佢韌性好高。
相反,玻璃非常硬,但係韌性好差,所以點解一跌落地就會碎。
鋼都係一樣道理,越硬既就越唔可以承受衝擊
所以家用我一律建議整把藤次郎三德/牛刀

一黎平,玩壞左都唔抵可憐

二黎軟硬適中,維持到鋒利度但又唔會好難磨,家用自己想保養下都好快

玩到覺得唔夠先諗其他,不過到時你已經熟過好多人,可以教返轉頭,唔洗黎呢度問人
多謝咁多位巴打意見
本身諗住請人上黎都有把刀見得下人
咁我買把藤次郎三德刀先
留budget買其他廚房野啦
今日買咗ballarini煎pan
sogo特價24CM連蓋$599
唔算平但係貪佢隻pan深度夠
我行勻成層sogo都無乜深煎pan
德國牌子好似感覺比較襟捱
最衰已經買咗孖人刀座套裝
如果畀我再揀 我諗我會買三叉牌
應該可以用過世
煲我唔太熟,不過要留意翻上面嗰隻應該係無琺瑯,應該係要養
其實無話養唔養,洗完抹乾倒少少油用紙巾抹均就ok
如果話收埋好耐都唔會再用先要上返爐頭烘乾
一個唔覺意生左銹都好易搞,lodge啲嘢就係俾人粗用
請問喺邊度買㗎
我知每次用完要打理啊
不過導熱性能炆嘢差幾遠?
冇coating有幾難用?
請問白厘黑厘係咪coating唔同?
其實差唔多,無琺瑯唔難用,都係基本用法
夠熱之後浪油,炒料/煎香,見熱得滯就倒少少水等佢唔好痴死,之後咪落湯炆得閒剷下個底

講真拎個廿蚊日本城煲都搞得掂既話,lodge只會更好唔會難用左
有冇巴絲玩開cast iron
我見QVC有隻Cook's Essential嘅唔痴底Cast Iron,好似幾特別
次撚次一開賣唔夠一日就極速搶完
香港時間朝早一瞓醒睇完片已經賣哂
有冇人試過好唔好用?同埋有冇第二啲渠道買到?
如果多用焗爐/煎肉既咪好用,其餘都係咁上下,仲要好撚柒重

講真炆嘢買個instant pot/高壓鍋唔撚好過咩cast iron咩
壓力煲即使做到個效果甚至更好
但我覺得風味始終唔同
同埋屋企煮食都有美學架嘛
鑄鐵鍋搬得出廳堂 instapot感覺似食堂
咁你唔燒返柴/火水爐

講真風味唔同就假既,個煮食體驗唔同就真

instant pot煮完我轉返落le creuset上枱,你唔跟我入廚房睇你會食得出麼
我係成日煎扒
識人做和牛批發,成日搵佢平買A5和牛
instant pot煮嘢 擺料落去禁個掣就得 冇involvement
真正鍾意煮嘢食嘅人點會買佢呢
而且le creuset/ staub法國製造 lodge美國製造
用落都開心啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞