[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
吸取教訓磨完就上油保護啦
煮酸嘢最好用不銹鋼,易潔都有機會蝕
不銹鋼太痴底,我當佢蒸鑊用咋
有冇巴絲用屋企用電磁爐?有咩鑊pan推介下
btw最近買咗刃黑學下磨刀 磨完真係好爽
不銹剛個人覺得一定要夠熱 熱就唔會太痴
睇下你煮咩
我用普通不銹鋼PAN,要夠熱落鑊,煎肉要等佢煎一陣先反
煎完用嚟炆嘢(茄汁/醋底)都要加水,如果有焦,剷下鍋底D焦會好食D

炒嘢爆香料頭都係熱用,我用好少油都無事,可以試下 煎蛋就唔得了,一定癡
有無estimated delivery date?
有就唔驚實會出貨
如果佢instock但無estimated delivery date
咁就幾耐都唔會出
一個月後會cancel你張單
我唔敢用熟鐵鑊煮蕃茄炒蛋個d

我想問下窒化鐵鑊可唔可以?如果可以都想買隻試試
我用黎開雞
斬件
因為使用率好高睇吓有冇啲靚小小嘅
職業需要
檸檬未試過,蕃茄炒蛋完全無問題,炒過N 次, 無野甩,無變色
因為你唔係長時間,無咩問題
巴有無用過普通熟鐵鑊?
我用熟鐵麵好少痴底,窒化鑊係咪都差不多?

愈黎愈想買返隻
無,但窒化鐵我估即係熟鐵再做窒化

又唔生銹,簡單開鑊,又唔係好洗點養
你咁我即係呢會時侯要留意下
睇岩就買隻試試
易潔鑊其實求其買都得,用得耐都係要換
唔好買太薄身嘅就得
只不過啲大廠牌子喺香港賣得貴
我多年來都係用美亞anolon多 觀塘陳列室有時會搵到好價
想係日馬買把柳刃玩下,單刃的刀會唔會用唔慣,平時都係用開牛刀。
平日最多都係切肉切魚,會自己買原舊牛肉返黎改。柳刃岩唔岩用定係出刃會更好
日本既中式刀好少人用得慣
要中式刀香港買好過啦

想問下如果唔劏魚
一般日常用
買呢set刀看門口夠唔夠用?
定要再加啲咩刀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞