[器材撚]各式廚具(廚刀,鑊,煲 etc)討論貼

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
用緊冇投訴
燒熱鍋唔使再落油㗎啦
太多油好恐怖
白厘主要炆嘢煲嘢唔係炸嘢煎嘢
首先落油係食物唔會直接接觸個煲有層油隔住就無咁容易痴我覺得
我都係炆野
但有時炆之前要爆香d料頭同埋d肉
就會痴晒底
我再試下你個方法先
窒化生鐵鑊 洗唔洗養鑊?最麻煩最憎就係養鑊,洗潔精又唔用得
我都會炒吓啲薑同埋肉先炆
就算少少痴加啲熱水deglaze就無問題
爆香嗰下痴就係唔夠熱/唔夠油
頭先去左灣仔一轉,搵唔到有蓋配個pan(想用黎蒸下燒賣),睇怕都要日森(不過1set連運費千幾銀...)
蒸野都要專登搵隻貴鑊?
tefal $200?
Staub 重LC唔重?
蒸嘢我覺得平平地搵隻不鏽鋼就得
例如美亞幾百蚊嗰啲
夠大夠闊 鑊蓋夠高 又可以用成世
就係貪佢點用都得,鍋剷洗潔精鋼絲刷全部一齊出動

保養都唔洗,就咁碗布抹乾就得

除非你知道自己黎緊一排都唔用,咁就乖乖地茶返少少油

當然大部分情況都係少少洗潔精刷一刷就乾淨哂
唔想再特登買多個鑊蒸嘢...土地問題
蓋另外配啦,唔洗強求要一套
又唔係強求嘅,睇完大家講後想買Riverlight,不過唔見香港有,都係要篤日森,就順便
以前喺華叔度買過一把,個刀柄鬆鬆地,不過照用
佢跟set個蓋係幾靚仔
不過又高, 又睇唔到入面
蒸野就幾好, 如果平時煎煮野, 我都係鐘意是但日本城但隻28cm玻璃蓋
貪佢可以望到入面咩環境
上禮拜喺日馬買左隻riverlight 28cm 但唔知點解成日禮拜都未出貨
我嗰隻250
依家仲係呢個價
LC個蓋無staub咁重
透明蓋我可以用返我舊嘅易潔鑊o個個,係衰唔夠高,所以先要買高o個個蓋

不過睇下black friday有冇平先
好似有樣野叫除鏽擦膠,搵唔到就直接用砂紙磨
磨完唔會好快又生鏽咩?
想問窒化鑊煮酸野得唔得?即係好似檸檬/ 蕃茄既餸。我之前用熟鐵鑊煮會由深色變到成隻白銀色,咁樣好似甩左好多色係d餸到,之後我煮酸野都用返隻易潔鑊算。求解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞