買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想請問一下有無其他電視推介,屋企諗住買部55吋既電視,而家偏向買Sony X9500H

最主要係見Sony 行android ,咁可以dl 千尋或黃籃viu tv app比屋企人用黎煲劇,或者我有時可以用twitch睇人直播,而平時都會睇電視台或打機,係唔係唔好買OLED既電視比較好? 驚會燒印

三星同LG好似都係行自家既OS,app選擇好似唔多,我既情況係唔係除左Sony唔洗考慮其他牌子?
對,選X9500H係正確
GX都應該ok
如果用hx900同x9500h黎比較邊部會好d,見x9500h係full array led但又無hdmi2.1,因間中都希望日後會玩下ps5
我搵唔到hx900h係咪支援2.1所有function (4k@120hz, VRR), 答你唔到
同埋計畫面同價錢哩兩部機係兩個級數黎, 無得比
而家支援hdmi2.1嘅LG CX同sony x9000h都分別有VRR同4k120hz問題, 想要hdmi2.1可能要等下年

係唔係咸片買機最抵
唉 唔知x9500h之後會唔會更新有4K 120
唔明點解x9500h高級過x9000h但冇hdmi 2.1
應該唔會

Sony特登
咁其實係咪 x9000h 已經夠做,x9500h 除左分區多 12個同埋 engine 高一級外有乜特別優勢嘅地方?
明白晒,唔該
如果x9500h係有hdmi2.1的話,我應該去左馬,無奈何佢係唔出
PS5用X9500H玩除咗120hz仲有咩唔支援?
想問Samsung q80t
我見佢local dimming個分得7分
有評測話睇波會有髒屏現象
呢樣好大獲喎
想問Q95t 有冇呢個情況?
除左4K120仲有VRR,ALLM

減低畫面撕裂與窒格現象的 VRR(Variable Refresh Rate)
述改善畫面延遲問題的 ALLM(Auto Low Latency Mode)
ALLM只係自動set game mode, 你識手動入game mode就得
前題係部機要有GAME MODE, 同埋HDMI Low Latency
咁電視都不外乎睇畫質嘅啫,齋講技術規格其實都係紙上談兵,寫可以寫到天花龍鳳,你睇下大陸啲機就會明
X9500H有嘅畫質你點校X9000H都做唔到
所以都係嗰句要畫質就X9500H,要120Hz就X9000H
40 - 43吋求頂級旗艦型號推介
Q95T即Q90T區域背光控光反應快啲
同埋背光輸出集中啲
開咗LD Q80T得4000:1而Q90T/Q95T有10000:1
想問下LG部nano86同外國部nano85係咪同一部黎?
見rtings review得85

49吋以下好似得呢部同cx齊hdmi 2.1功能
要Airplay同Homekit就X8500H
唔要就HX900H
唔會掂Dolby Vision但想光啲同色準啲就Q60T
ching夠詳盡thx
IPS加edge lit local dimming唔值呢個價
睇戲黑位仲衰過VA加frame dimming
玩到48-50就唔好揀43啦除非有個櫃框住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞