買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
行貨細鋪建議 AVOutLet

水貨建議 G&j 盛澤影音
sound bar 有無推介, 睇netfix 會唔會爽d?
入門 - Denon DHT-S216 $2140
高階 - JBL BAR 9.1 $9980
thanks, 望下denon 先
想買部49吋電視,爬完文揀淨兩部,Sony X8500H同Panasonic HX900H。

Sony X8500H係android tv,系統好似好啲 ,但係無local dimming。

Panasonic HX900H見人話性價比高,但個系統好似差啲,比較慢。

真係唔識揀。
睇你用嚟睇咩多

雖然HX900H有local dimming,不過佢只係edge led,唔係full array,local dimming個效果無你想像咁大。另外,P記宜家個os睇youtube、netflix就絕對唔係問題。

而Android又係兩面刃,雖然有app用,但係有時亦都有唔穩定要soft reset呢個問題。如果打ps4/5,就迷信啲揀Sony。同埋要要Airplay就X8500H。

真係好難揀,Sony X8500H畫面會唔會差HX900H好多?

見人話HX900H喇叭麻麻,X8500H啲聲又點
SONY X8500H 更好, 100HZ PANEL
兩部都係100/120Hz
2200BMR係100/120Hz
1600BMR先係50/60Hz
同埋HX900H係真正10 bit IPS panel加edge lit local dimming,X8500H係 8bit + FRC IPS frame dimming
畀我會揀HX900H 除非要Apple HomeKit 同Airplay 2
最好都係選X9500H啦, 個人鍾意VA PANEL, 覺得IPS對比度低

用緊X9000E覺得幾滿意

想問其實而家電視用緊果D IPS可視角仲大唔大, 見RTINGS評都唔係好大

以前用PANASONIC 行 IPS ALPHA, 個可視角真係一流, 可惜已經冇生產

雖然電腦用緊EIZO CS MODEL用LG IPS, 但係都冇IPS ALPHA果種感覺
想知水貨sony 刷港版rom 係咪所有野都可以同返行貨一樣?
budget所限揀唔到X9500H

HX900H好似幾抵玩,但就怕個os唔方便同埋喇叭麻麻

X8500H貴啲啲但行Android,好似方便啲
IPS色嚟講Pan記最靚其次Sony,唔計LG NanoCell因為唔係同一個級數但貴得嚟唔抵,
嗰陣未出HX900H我對比緊43吋 次一級嘅GX800H同埋X8500H
唔係GX800H得返陳列我都買咗佢而唔買X8500H
49X9500H都係$10000, 我覺得值得, SONY系統更新做得幾好

我仲用緊2017年49X9000E, 到而家仲有系統更新, 黎緊好似仲有ANDROID 9.0上
Q70R同Q80R分別係咪60HZ同120HZ?
後期既PANASONIC IPS唔知係咪LG提供?

我以前用2008 37LZ800H用日本製IPS ALPHA真係靚, 用左9年先壞
巴打用緊X8500H?感覺如何?
目前應該仲係,43吋電視IPS得佢做到原生10bit 色彩
https://news.panasonic.com/global/press/data/2019/11/en191121-3/en191121-3-1.pdf
其實佢5800人仔拎貨邊到買自己諗
利申用緊x9000h
唔係, 2部49"以上都係120HZ, 分別只係直下式背光分區數Q80R多D
水sony冇rom刷
只可以裝app
但我見hkprice 啲鋪話咩包轉港版唔係解轉返香港os 咩
得Samsung lg先係
SAMSUNG/LG先可以, 如果SONY可以大把人鳩衝左啦, 咁平
咁lg 刷左港rom 係可以一樣有返airplay 個啲
SAMSUNG/LG 唔洗刷ROM, 只係入工程MODE轉地區

轉完後所有功能用行貨一樣
睇完X9500H 49同55吋比較
除咗size係咪得喇叭唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞