買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Samsung 50" TU8000
$5080
有冇人知有冇咩商場做緊優惠?
買滿幾千回贈一兩百個啲?
之前聽巴打話K11有 ?
SONY係咪short左今年出PS5佢最新tv lineup竟然可以完全冇HDMI 2.1,而tv有既dolby vision/atmos佢個PS5又竟然唔support,我嚴重懷疑佢係咪PS4賺夠想其他廠都賺下...
屋企用左幾十年SONY第一次轉brand,希望下次佢冷靜D先幫襯返佢
P記58HX700H一樣有EARC....因為我自己用緊TH-50HX700H個HDMI 2就係EARC
1. PS5夠唔夠力行4K120都成問題, 除非GAME降畫質
2. HDMI 2.1個ALLM其實係自動開GAME MODE, BRAVIA DETECT到PS好似會自動開GAME MODE, 就算唔得, 手動開即可以
3. VRR就睇你打唔打FPS, 畫面快先會有畫面撕裂現象, VRR用黎減少發生畫面撕裂現象
4. BRAVIA入面粒X1影像處理器其實係一粒MTK CPU黎, 再加番自家演算法去處理圖像, 順便又可以行埋ANDROID TV部份, 而X9000H果粒MTK CPU係最新可以支援HDMI 2.1輸出, 所以X9000H先最遲出, 可能軟件上SONY整唔切, 所以X9500H, A8H, A9S, X8500H, X8000H系列先冇HDMI 2.1, 原因應該係未用最新CPU

X9000H - MTK MT5895 CPU
X9500H, A8H, A9S, X8500H, X8000H - MTK 5893 CPU
*可能有錯誤
HX700H有HDMI 2.1自然有EARC
想平平地換部電視
目標係Sony 49吋 想問下X8000H 定X8500H好?
見兩者好似分別不大
如果買samsung q80t 有冇需要另搭一個chromecast google TV?定係Q80T嘅內置apps就夠?
去Sogo avlife睇吓有咩優惠
而家開綠燈
唔睇錢會Q80T 定9500H
同size 55”
x9000h 係用mtk計算x1 嗰algorithm
x9500h 或以上,用x1 ultimate先至有dedicated asic做計算
Btw hdmi 2.1粒晶片,好似有新聞話Panasonic 認左有hardware bug, update firmware 都解決唔到問題
X8500H用100hz面板,畫面順暢D,殘影少D,同埋有earc,可以回傳高清無損音訊去Soundbar/AV amp
你意思係想用google play入面D app定係純粹投射畫面去電視?
X9500H
想用google play 入面啲apps
咁你直接買Sony啦,記得買行貨
x9000h cpu新啲但渣過x9500h
演算法唔同

始終係中高階,點都有分別,同新CPU可能只係因為HDMI2.1
你想要咩app先
samsung可能本身有
CCTVB 83平時睇就一定不了,但係試機首選係佢
睇下面條bar可以好簡單就比較到塊Panel個流暢度
如果係部機係咁自己開同關呢?
Reddit搵到
X9000H

X9500H、A8H、A9S、A9G、X9500G、X9000G

簡單啲講
X9000H嘅IC1000係整合咗X1運算法嘅MT5895,原生支援到HDMI 2.1a。Z8H同樣但唔知有冇獨立X1 Ultimate Chip好似Z9G咁。
X9500G、X9500H、A8H、A9S、A9G、A8G、X9000G嘅IC1000係一粒最高支援到2.0b嘅MT5893。佢哋分別在於IC7000係用咩級數,即係X1 Extreme定X1 Ultimate;同樣用IC4000嚟2.0介面上做eARC。
推斷最低級版純粹X1可能只需要簡單運算法就做到,未必需要獨立chip,因為5895同5893效能實際上差唔多。
而主觀嚟講本身X1 Ultimate做到嘅影像運算能力同非4K插線升頻唔差得過用marVR(我推爆張RTX 2070 Super 2.1GHz都唔覺得好過X1 Ultimate)

https://www.reddit.com/r/bravia/comments/h8k5cy/x95g_hdmi_21_discussion/fut8ovr/?utm_source=share&utm_medium=web2x
講多少少,原則上以MT5895嘅運算能力最多只係做到好基本嘅即時4K插值升頻同畫質提升
因為講緊電腦用嘅marVR要做到同X1 Ultimate所需要嘅運算力唔細
當然,畫質嚟講冇絕對嘅正確,madVR開到盡未必係最靚;同埋兩種獨立嘅運算法所需嘅運算力都唔同。但純粹X1一定冇可能比得上獨立chip嘅X1 Ultimate。
A9G喇叭靚啲(20W+10W) x2
A8H畫質靚啲,因為新panel光啲,即係對比度會再上一層,但喇叭得(10W+5W) x2,A9S上面嘅10Wx2 + 5W我只會話真係好普通
影像性能上一樣,都係MT5893加X1 Ultimate
注意返唔掛牆要座檯但又要加Soundbar嘅話A9G會冇位放
總括嚟講如果會外置喇叭一定係買A8H
有冇插HDMI而又開咗CEC,試下熄咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞