買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實唔大
我做到少少斷捨離,得好少雜物
所以可以拆房同埋好少櫃
係咪8k電視可以縮短個距離?
定只係用8k電視睇8k片既時候先work?
我梳化同電視距離3.5-3.6米左右,買85寸好似好勉強
我都擔心upscale 上8k, 個距離要再縮短
其實點解唔推薦LG LCD電視機既?
主要係邊度差
對比度低,Local.dimming 做得差,調色偏離,光亮度低,黑色唔均衡,殘影多,動態補償差

LG只推薦買OLED,佢D LCD不提也罷
此價格沒有其他更好選擇
有冇人部lg cx 睇Netflix 果陣 啲字幕勁光 爆開哂
有啲似散光咁 淨係Netflix 字幕會咁
hdmi 2.1加dolby Vision

有冇咩爭介紹?
L豬OLED
罪大X9000H

大牌子好似得呢兩隻有齊2.1同DV
唔明samsung 唔support dv
三叔死守HDR10+
sony用家表示一樣
問題主要出現喺DV片,local dimming較低少少會有幫助
其實睇Netflix會唔會有好大分別
NETFLIX好似Dolby Vision多
Apple TV 4K都係
甚至4KUHD碟都係

DV係主流,而家見班玩AV既好似仲追埋IMAX
無咩人提HDR10+
唔係有血輪眼其實都好難分到,旨在點到燈個下爽

利申 分唔到
發現HDR 同DV 片就會有呢個問題 隻眼好唔舒服
見人話HDR10+只係條片套個濾鏡
Dolby Vision就每幀處理
唔知
試過同一隻碟同一部player AB TEST都睇唔出一般HDR同DV既分別,DV望落去好似鮮明少少,但係高光位大家差唔多
又或者係我部電視個peak brightness唔夠發揮唔到個DV
本身netflix其實可以教字幕顏色大細,可惜只喺係手機、applet、電腦先works,電視內置netflix係改唔到
X8000H無貨巴打有無其他推介?
問左AV OUTLET未?
巴打電視整成點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞