買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
A8H光亮度比A9G高少少, 睇HDR片光位會好少少

A9G: Acoustic Surface Audio+ 20W+20W+10W+10W

A8H: Acoustic Surface Audio 10W + 10W + 5W + 5W

個人覺得A9G比較好, MASTER SERIES, 聲音表現都比較好
擺電視個位度清楚係咪真係足, 如果足應該OK
唔該哂巴打
OLED有咩推介?
落街睇有SONY + LG + Panasonic三巨頭,
樓主特別有講 SONY + Panasonic,P記又有5年保,所以特別諗P記

有無師兄推介?質素同LG/SONY既OLED比點樣?
Budget 3萬內
要幾吋?
55 or 65? 兩種都想知下
Panasonic 65吋 4K OLED 智能電視 TH-65HZ1000H
$24800

Sony 65吋 A8H Series KD-65A8H
$31850

LG 65" OLED TV GX OLED65GXPCA
$36380

全部都係用LG OLED PANEL, 差在各廠影像處理唔同, 建議PANASONIC, 5年保, 有質素, 又平一大截, 畫面處理應該SONY~PANASONIC>LG

65"我個人偏好PANASONIC, 因為平好多, 質素接近, 如果要打機就CX, 要系統好就SONY A8H
------------------------------------------------------------------------------------------------
Panasonic 55吋 4K OLED 智能電視 TH-55HZ1000H
$17500

Sony 55吋 A9G Series OLED KD-55A9G
$19900

Sony 55吋 A8H Series OLED KD-55A8H
$18350

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA
$18200

全部都係用LG OLED PANEL, 差在各廠影像處理唔同, HZ1000H最平, 畫面光度A8H~HZ1000H~CX>A9G, 畫面處理應該SONY~PANASONIC>LG

SONY 用ANDROID TV系統, 日後更新有保證, A8H CPU比A9G新, 系統行得快, 日後升級支援期長D

55"我個人偏好A8H, ANDROID TV多APP
如果要打PS5, LG CX最好, 有HDMI 2.1
多謝樓主回應,好詳細我唔打機,睇TV/Netflix/youtube多

P記HZ有幾個型號,我睇過HZ2000都好似主要加強個喇叭個part only
重有個hexa chroma drive
然後就沒有了 係咪?
畀多好多錢
唔該晒巴打
另外想問AV Outlet買係咪隱陣 見有人話中伏
HZ2000H係個喇叭數量同輸出加強好多, 分別只係喇叭

畫面質素應該一樣, 如果唔額外買SOUNDBAR, 可考慮HZ2000H
可唔可以講下panasonic th-58hx700h同sony x80h嘅分別
穩陣, 一樣係SONY保養, 一樣係行貨, 係冇左贈品先可以平賣
a8h畫質整體嚟講好啲
問埋樓主stepmic︰

你點睇LED vs OLED vs QLED?
我都落左街做過下功課,無視普通LED,主要睇OLED VS QLED優劣處
發覺LG OLED好SHARP,同埋知道OLED係唔使背光版,可以應黑就黑,唔使怕backlight bleeding,唔怕Netflix一出白色字幕個幾秒就搞到周圍D黑色grey哂

有個issue話OLED無QLED咁光,如果TV近窗就要擋一擋光,以免反光,但我睇擋光呢件事可以人為做到,但backlight bleeding人為救唔到,所以OLED重要過QLED,特別係睇得多Netflix/電影呢D多黑色環境既片個陣

是咪咁樣?
X8000H有廣色域面板, 兩者都係50HZ面板

X8000H行ANDROID TV, 日後系統更新會好D, 支援周期長, 2016年機種2020年仍然有系統更新, ANDROID TV APP比較多, APP易於經GOOGLE PLAY更新

X8000H有CHROMECAST

HX700H優點係支援DOLBY VISION, DOLBY ATMOS

HX700H優點係5年保養, X8000H只有3年保養, 同埋吋數大D
QLED其實也是LCD, 只是加了量子點FILTER, 一樣要依賴LED做背光

所以QLED光度可以比OLED高好多, 但是黑位同對比度就冇得比, 就算QLED用LOCAL DIMMING一樣會有BLOOMING問題

HDR片高光度QLED先可以嬴, 其他情況OLED一定好過QLED

QLED只係SAMSUNG用個名黎呃人以為好過OLED, 實質也是LCD

QLED唔可以自發光
其實個hdmi 2.1對於玩ps5 & 睇netflix有咩主要分別,係咪一定要追..
而家諗緊買55 x9500H or x9000H
想係房床前掛牆電視得190cm用48吋會唔會太大?
唔會,我仲近過你,得米八放咗部48A9S
全新 HDMI 2.1 規格裡面將有針對遊戲的最新功能
1. 4K 120HZ
2. 減低畫面撕裂與窒格現象的 VRR(Variable Refresh Rate)
3. 述改善畫面延遲問題的 ALLM(Auto Low Latency Mode)

Variable Refresh Rate 可以減少以下現象

近日有實試報告指當下的 PlayStation 5 已能對應 4K/120Hz 輸出,然而之前所承諾的 VRR 可變更新率及 8K 規格則需要透過往後的軟體更新追加。當前資料亦指出 PlayStation 5 已確認不會支援 1440p 解像度及 ALLM.

HDMI 2.1既ALLM功能PS5當前資料指出不會支援

HDMI 2.1對於睇NETFLIX沒有任何影響

如果打PS5唔重視4K 120, VRR 可以唔需要理部機有冇HDMI 2.1, 就算沒有HDMI 2.1都可以打PS5, 而且PS5有幾多GAME可以行到4K 120仍是個迷, 一般GAME行4K60都夠順

現階段BRAVIA只有X9000H, Z8H有HDMI 2.1, 完整支援PS5

畫質上X9500H>>X9000H

或者你可以等下年2021年X9500I, 到時應該會有齊HDMI 2.1
正常坐位距離TV 2米應該要用55"
我米8唔夠想放55吋係未唔駛諗?
你可以試下去睇demo叫sales用尺度個距離畀你,每個人嘅接受程度唔同,我可以接受到對眼兩邊各減10%左右嘅可視範圍,接近我副大框眼鏡兩邊嘅框,有啲人會覺得已經接受唔到
49x95h跌穿10k心理關口
抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞