買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
之前啫,畀我唔小心跌咗個硬嘢整花咗個塗層
睇電視冇得彈色靚,睇戲麻麻,HDR 效果普通,係可以校高色彩搭救,上下黑邊blooming唔嚴重但明顯,即係唔係一噠噠但都算覺眼嗰隻
轉台反應慢
eARC功能正常所以冇咩大問題
YES
要睇戲好,HDR效果好始終要X9000H以上, 最好X9500H

轉台反應慢係ANDROID問題, 我覺得冇問題
49吋rtings 話因為冇X-wide Angle Layer
所以靜態對比度會高過55吋
即係HDR效果同暗位層次會再好啲
但可視角度會窄啲

而實際上評價一部電視好唔好係睇靜態對比度>>>>可視角度,因為靜態對比度嚴重影響畫質,可視角度睇你有幾多人睇電視

依家VA之所以做到比以前廣闊嘅可視角度其實就係犧牲本身嘅優勢嚟換取
謝謝補充, 我都唔記得左

我情願要靜態對比度多過可視角
機身設計都有分別
55"以上個panel係好似一塊玻璃咁, 類似OLED機既設計
49"係有個框框住咁

55"or above

49"
X8500H好似都係出咗無幾耐,咁快整花咗要換機?

轉台慢咁差啲喎,個android系統呢?順唔順
X9000H就係唔出49吋以下嚟打X8500H
49吋X9500H同X8500H唔係同一級價位同級數冇得比
後者連前者車尾燈都見唔到

今年啲電視唔計8K同OLED真係冇一部係完美配置
900H 同 950H 兩部拍埋啲色水真係差好遠
問多樣野
係咪指住eArc既hdmi先係2.1
遲啲可能買ps5

不過畀咗機會我試A9S OLED
個系統唔慢,以依家嘅電視機嚟講算快,
不過你預內置Android 系統裝嘅第三方app播自己啲surround 或者Atmos嘅片會好煩
個eARC只適用於HDMI 1,2,4或者內置Netflix App去HDMI 3嘅AV RECEIVER/ SoundBar
我試到最後得KODI出到AC3 5.1 之後放棄咗買咗部Shield TV Pro嚟出TrueHD 嘅Atmos
eARC只係HDMI 2.1 公式標準入面嘅其中一個feature
HDMI 2.0本身已經夠頻寬可以做到但呢個唔係標準,所以只係取決於本身HDMI chipset支唔支援
好多AV RECEIVER 未有HDMI 2.1 都一早有eARC
有Earc唔一定係2.1

hdmi 2.1就一定有earc

雖然暫時X9000H個4k 120有模糊問題,但是如果買Sony又要完整支援PS5,係得X9000H

一係買LG
巴打好pro,唔係好睇得明

咁如果一般睇吓電視,間中打吓機,係咪HX900H好啲?

但又怕P記系統較差,有冇HX900H用家可以分享吓?轉台會唔會好慢?
下 居然X9500H冇2.1
睇完官方好似得4K 60
如果會打機即係買X9000H好啲?
LG有咩推薦咁
LG CX OLED
太貴
唯有再諗一諗先
你好似諗左好多日

不如下年先買
你係咪認錯人
我尋日先係度問喎
可能係
可以諗下LG nanocell LCD, 不過冇咩人提
JBL Bar 9.1
近排入咗部X9500H,睇電視發覺聲唔夾嘴形
用內置speaker 同soundbar 一樣有問題

上Sony網話較output format做lpcm就ok,有冇人試過?
LG係用咩OS, 睇官網似唔係android TV
自家webos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞