買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
巴打如果諗住長用hdmi2.1有冇必要?睇戲同劇係咪都好少機會用到4K 120hz?
55 電視 6-7千 買邊部好
想買有100hz以上要幾錢
起碼50吋
睇戲同劇唔會用到4k 120hz

影音方面HDMI 2.1其中既EARC A9G都有,可以回傳Dolby Atmos去Soundbar/AV amp

HDMI 2.1既ALLM, 4K120, VRR都係打機先有用
price.com見到七千蚊就有
係咪水貨
Samsung 55" TU8000 UA55TU8000JXZK.

$6100
Thanks
8500 同 8000 有咩分別
大陸水貨

缺點:
1. 冇Google Play, Airplay2, Homekit, Chromecast
2. Youtube, Netflix要自己裝
3. 大陸版搖控醜陋,冇快捷鍵,可以自己上Amazon買美版搖控解決
4. 每次開機/轉台,字幕會變成殘體/英文
5. made in china
6. 冇保養

大陸水貨只建議買Samsung/LG, 因為可以轉區做香港版
8500多了SmartThings,可以連結其他電器

8500面板色彩顯示更多

8500用Dual LED背光,對比度高D
Sony X90H 55吋智能電視 KD-55X9000H $12480

Sony X95H 55吋智能電視 KD-55X9500H $14880
樓主點睇SAMSUNG 三星電子 Q80T QLED LED 液晶體電視
見到兇擇減到唔洗一萬,但係得50hz玩ps5咪畫面好lag
原來其他小店賣八千仲平
請教下,有冇電視可以set到只需按冧巴,就自己識轉去analog或digital ?即係譬如:

01 >> analog channel A
02 >> analog channel B
31 >> digital RTHK
99 >> digital ViuTV

我見大部份電視,都要先按個制啪去analog定digital,然後再按台號,或者按個menu出嚟再用上下制選台,但我想搵部只按冧巴就知個台係analog定digital

因為大廈閉路電視同衛星台仲係analog,所以冇得放棄analog

最好唔係支牌啦,但如果得支廠有,都講嚟知下先
lm
想問下點解會推薦呢部?其實我見LG品牌好似麻麻,samsung同sony太多部唔太知點對比,想問下你以咩基準挑選到呢部出黎,想學下野
50吋以上係100hz panel
Sony調色合亞洲人口味,加上圖像處理器強,local dimming分區數都ok,畫質以LCD黎講公認一流,有齊Dolby Vision,Dolby Atmos,仲有Netflix mode,,行Android TV比較多App,行新CPU又順,更新周期又長D

Samsung 55" Q95T QA55Q95TAJXZK $15180其實都ok,不過唔係人人都鍾意有機頂盒分離,同埋佢冇Dolby Vision

LG我只推薦買OLED,LCD佢冇咩特別
同埋都想問下amazon個價同香港差咁多其實係唔係amazon買好啲,定其實差唔多?

OLED我見好多評價係高,但用一排話會有殘影,咁貴既電視好似玩兩玩就死咁好似好唔化算
外國機睇唔到香港電視, 要加機頂盒

OLED只推薦睇劇, 睇NETFLIX, 睇電影

OLED睇電視怕燒台印, 睇財經台怕燒報價棒
咁多年都未解決燒印問題
即係oled 如果用佢睇波就好快燒印?
OLED冇得解決
點解咁講?
你有冇建議電視機係邊度買好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞