買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你又話要取代X9500H,又買入門野

無線連接係soundbar同subwoofer同後置聲道連接,唔係同電視,電視都要用HDMI earc去連接soundbar
而家嘅電視機預你駁soundbar 或者2.0/2.1有源喇叭,唔一定買擴音機,有光纖輸入嘅,有解碼同功率放大嘅就得

2.0喇叭3000以內例如 https://hk.kef.com/products/egg-duo 或者 3千頭嘅強國貨 https://www.spill.hk/audiovisual/edifier-airpulse-a80-review/ 等等

soundbar 就等呢其他巴打講
各位巴打 其實去開邊度買電視?會百老滙定咸片生命果d? Avoutlet 又平幾千 有冇伏?
好唔好用
avlife普遍平過其他大鋪
但實際要格價
outlet黃店基本冇伏
扣除贈品後平過大鋪
基本上都係推s216
但冇atmos
淺色可能係pixel shader裡面冇enable HDR 嘅 correction?
Hello 請教下

SONY KD-43X8000H $5100

PANASONIC TH-50HX700H $4900

點樣比較好呢?分別在於?

感謝!
邊啲airplay唔到
google drive, safari/chrome開有片嘅網90%唔得, 電視一直load唔出片
電話Safari chrome 播片唔得
可唔可以用電視個上網功能上佢個網睇片?
無試過喎
SONY 43X8000H
1.用50HZ 廣色域 IPS PANEL, 對比度低, 可視角高
2.有齊DOLBY VISION, DOLBY ATMOS
3.有AIRPLAY, HOMEKIT, CHROMECAST
4.ANDROID TV, 系統更新周期長, 多APP
5.保養3年

PANASONIC TH-50HX700H
1.尺寸大D
2.保養5年
3.用50HZ VA PANEL, 對比度高, 可視角低D
4.有齊DOLBY VISION, DOLBY ATMOS
5.有LOCAL DIMMING, 黑位好D
6.有USB HDD 錄影

兩部其實差唔多
用緊55吋 xh90 配 htx8500
唔聽歌都還好既
除咗大聲啲
係咪點都好過電視喇叭
咁一定有分別既
我對音質要求唔高 睇戲同劇用呢個soundbar覺得幾唔錯
遲下有earc update睇下會唔會再有更大分別
是咪可以一個遙控控制晒?
一開電視soundbar跟住著?
我用緊x9500h可能都入呢支
利申 木耳
咁可以點做?
佢係正常色同淺色不停轉,不過都要黑一黑畫面around 1秒
Soundbar有唔同Mode(music, Movies etc.)
要較呢啲modes要用soundbar個遙控去控制

開電視熄電視個soundbar會跟住開同熄
音量個啲當然都係電視遙控控制到

不過我睇返先知原來香港買呢碌野都貴唔少
我外國撚 電視同soundbar加埋先唔過9000港紙
多謝你嘅解答!

Panasonic TV係運行咩系統呀?

咁樣比較,似乎係Panasonic抵啲?
thanks清
淨係電視香港買都過萬
Panasonic TV 運行FireFox OS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞