買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
俾瘋宅sales水咗去買條3.5mm jet 跟住都係唔得
3.5mm jet最多咪出2聲道

換SOUNDBAR啦~
仲有生腥的Q80T Q95T
Q80T Q95T冇DV
好似係 不過有VRR ALLM
想問下 budget 10k 左右 55吋
平時主要碌下youtube Netflix airplay 有咩好推介
廳2.8m, 未計梳化,仲心大心細緊55吋定65吋好...

想買x9500h, 但65吋既話見avoutlet 要22k, 有些少out budget....
Samsung 55" Q70T QA55Q70TAJXZK
$10660
Sony 65吋 X9000H Series KD-65X9000H
$18000
兩個方法
一係買SPDIF 轉 5.1 嘅轉換器
一係換個部receiver佢
依家新av receiver 有Atmos virtual height
本身HDMI先過到無損嘅TrueHD同DTS Master
遲早都要換,對比AC3同DTS啲聲差太遠
要set 色階同埋深度
喺Nvidia Control Panel 或者ATI嘅panel入面
要HDR 就set 做4:2:2 10bpc 60Hz limited range
唔需要就set RGB 8bpc 60Hz Full range
想問下喇叭線(好似電線個隻咁 無插頭) 有無方法/駁唔駁到電視?
好奇一問,電視機有lineout/RCA/喇叭左右聲道模擬輸出? 我部幾年前嘅罪大55X9000E,得一個光纖輸出同一個3.5mm headphone jack

如果要駁2.0喇叭,用光纖輸出去dac/pre amp combo,喇叭係active speaker,裡面嘅有功率放大嘅先得
三叔水貨愉快使用中不過iphone airplay過去唔係個個app得
咁咪要買擴音機
請問49HX900H定Q60T比較好?主要睇電視,NETLFLIX & YOUTUBE, 未必會打機,THANKS.
49HX900H比較好,有100hz panel,local dimming
買咗邊個
sony soundbar HT-S20R呢個點睇?
主要想補救49X9500H喇叭方面
或者有冇其他推薦? 筆直2000
部電腦1070 display card駁LG CX, extended desktop用potplayer播4K HDR片狂閃黑畫面又變得好淺色. 唔知咩事
Duplicate screen正常但開唔到HDR
睇睇下好似HT-X8500仲好
冇大喇叭係度慳啲位
z9F
冇subwoofer低音邊有力
諗住買個入門玩下咋
用無線連接同用hdmi線插arc位個音質有冇分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞