買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
會玩KODI播NAS嘅HDR片?
如果唔係就基本上Samsung好多嘢都有,係冇Dolby Vision同DTS
唔玩Dolby Vision、DTS eARC回傳、Android TV但要原生Apple TV+嘅話建議買Q60T>X8500H
黑色一致性同對比度會好過X8500H、X8000H,夜晚睇電視會好覺眼
除非成日會有好多人睇電視,Q60T可視角度好低
65 吋平行進口即係水貨x9000h
睇Reddit見到x900h個4K 120hz blurry issue係因為錯誤用1080p upscale而出既問題
可以software update解決
唯有信住唔係Hardware issue先
但Black Friday令到我8300港紙買到電視同htx8500 soundbar
加埋cashback可能再平1000 又好似幾抵屌
真係解決唔到個問題都未必會退貨
但佢播啲唔知盜錄定係mytv既舊片,起曬格,低清到無朋友
唔該
其實而家未有特定apps 想裝⋯⋯
可能裝啲簡單apps 比小朋友玩下
超強呀,大佬
我仲以為X1 Ultimate只係演算法,冇獨立chip
Samsung 65Q70T 水貨 $7450
Samsung 55Q80T. $6780
想問Q80T 有冇得裝黃藍viu?
藍VIU應該冇, 黃VIU一定有
唔該巴打
現在想買邊部?
平時睇下netflix 打下機, 想問49"X9500H 同48"A9S 點揀好?
想知主要分別係咩, 見到D人開箱話 oled同led唔同用法 , 唔係好明
叫佢轉個83黎睇下囉
除非連天線都無插到
藍VIU已經無左
三星用家/苦主
49X9500H - 雜食, 睇片, 睇NETFLIX, 打機, 睇電視

48A9S - 主力睇片, 主力睇NETFLIX, 少打機

48A9S 用 OLED PANEL
優點:
1. 擁有絕對的黑色
2. 無限既對比度
3. 極好既可視角度
4. 更廣色域

缺點:
1. 光度比較低
2. 會燒印

49X9500H 用 LCD PANEL
優點:
1. 唔會燒印
2. 光度比較高, 睇HDR片有優勢

缺點:
1. 稍差既可視角度
2. 對比度遠不及OLED
點解我睇55‘ tu8000 點畫質好似好差
點差法? 形容下
買左係屋企睇, 定係係街睇?
其實燒印問題一來比人誇大左, 二來新既OLED TV已經有多種方法預防, 睇左好多極端測試感覺一般用家基本上冇乜機會造成permanent burnin.
https://www.youtube.com/watch?v=SlP2kwNqXNA
想買部55寸
sony/samsung
budget8000樓下
有無得推薦下?

再問 black friday同cyber monday買會唔會平d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞