買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
部40hx700 度度都冇
有咩要求? 你係咪38"機果位巴打?
請問如果平時打開ps4,將來應該會買埋ps5,間唔中睇下netflix , youtube,同埋唔會另外買soundbar,只靠電視出聲

10000budget
應該買邊隻好啲
Sony 9500H 49” 行貨
Samsung Q80T 55” 水貨

另外如果想揀埋LG嘅話
有邊部性能差唔多可以一齊對比
本身諗43 睇睇下40都ok
主要電腦用
Samsung Q80T 55” 水貨 - 平, 喇叭輸出60W, 大尺寸

Sony 9500H 49” 行貨 - 有DOLBY VISION, ANDROID TV

我覺得Q80T好D, 不過唔好自己淘
LG 除了OLED外, 其他不值得推薦, 太差
本身個vesa 100mm x 100mm
如果個新mon 200mm x 200mm 係咪買個100mm轉200mm 既鐵條仔就ok
掛牆架唔識
LG 48cx ok
10000買唔到CX
唔該各位巴打
咁真係只能sony samsung 2揀1
另外想問Samsung QLED 唔會好過LG OLED?
oled應該高一班
屋企部LG 壞左
有冇巴打知去邊度整好
有聲有少少畫面婿但好暗
上網睇過好似係背光問題
今日行豐澤,見到QLED既黑色都幾靚,搞到有啲啲心動

btw,邊到睇試機會最好,豐澤百老一係播產品廣告,一係就播d CCTVB,啲片全部都唔岩試機,想睇真啲都難
Samsung QLED = LCD PANEL + 量子點FILTER, 背光仍然係LED

絕對冇得同OLED比, 各方面都係
用左幾多年?

如果BUDGET唔夠可以考慮SAMSUNG大陸水貨, 幾千元有交易, 好過整
都4年幾
上網睇部部LG都係4年幾打柴
會唔會考慮換機?

死背光應該冇得整, 要成塊PANEL換, 除非壞其他野

部LG咩MODEL?
32LN5400
換部smartTV算
放電視個位有幾大?

32吋就換LG 32" FULL HD LED TV 32LM6300, 都係$2580, 都係SMART TV
想換電視 55” OLED
諗緊sony A9G定A8H好
唔該巴打
100% A8H

A8H光度高D, OLED最弱就係光度, 愈高光度睇HDR片愈好

A8H用新CPU, 行ANDROID TV系統更順, 日後更新周期更長

聲音兩者差唔多
三星55q80t水 同p記58hx700h
差唔多價 有咩評價
兩部唔同級, SAMSUNG 55Q80T完勝, 55Q80T應該同HX900H, X9500H比

水貨55Q80T優點:
1. 100HZ 量子廣色域 VA PANEL, 顏色更豐富, 畫面更順暢, 殘影少, 黑位更黑, 對比度高
2. 48分區直下式LOCAL DIMMING背光, 黑位更黑, 白位更白
3. 喇叭有60W輸出
4. 有AIRPLAY
5. 有earc, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR/AV AMP

水貨55Q80T缺點:
1. 冇保養

P記58HX700H優點係大3吋, 同埋5年保養
咁多位ching 49/50 吋
4000~5000蚊有冇咩好推薦

上年買左部55"ru7100
今次幫人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞