買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Q70R對比度高好多,可視角差DD

Q70R度都高少少,睇HDR片比較好

水貨你識改區就可以自己淘
小第岩岩買左三星tu8500
再買左nb p5個架
但發覺上電視粒螺絲唔岩size
知唔知有冇得配?
想要平嘅有無d 提議?40~43 吋
幾多Budget?
想請教下, 正常廳size 如果4K電視擺廳 50 還是55 寸 較正路? 如果通常Netflix YouTube PlayStation 10000樓下 有推介嗎?
3500蚊以下,如果無就4000樓下
正常即係幾大
擺完 sofa 應該兩米至兩米半咁上下
55then
兩米 = 55"
兩米半 = 65"
Samsung 43" TU7000 UA43TU7000JXZK
$3740

Sony 4K超高清智能電視 KD-43X7000G
$3550

Panasonic 43吋4K LED智能電視 TH-43GX600H
$3680
最平都係sony
是但啦~
Sony X80H 55吋智能電視 KD-55X8000H $8480
Panasonic 55吋4K LED智能電視 TH-55HX900H $10300
部三星q80r 無啦啦update
update完之後個hdmi 4可以用到做hdmi 2.1
玩xbox series x開到晒4k 120fps 同VRR
但係q80r 係咪冇earc?

所以我宜家一係就用hdmi 2.1
一係就直駁sound bar 出atmos
想問下有無D咩hdmi splitter 出到hdmi 2.1同atmos or 有無咩其他方法
唔係上年更新加回之左EARC咩? 有HDMI2.1冇理由冇EARC
soundbar 既q80r update 左
電視無
我估佢唔想影響2020款銷量所以唔update
不過都停晒產街都無貨啦
希望可以update返

soundbar 既Q80r都係上年出, 唔係應該用電視Q80R做一套架咩

屌電視反而冇EARC, 真係搞鬼
vrr同allm唔放入第一頁
其實有無辦法睇到電視個hdmi幾接緊d咩裝置?

例如我hdmi 1插緊bluray 2 now tv 3 arc amp 4 ps4咁?

礙於位置問題要花d功夫先可以睇到,所以諗住喺電視度撳出黎睇下

btw感覺好似買到80R比80T更值咁,80T似係70R,而今年好似skip左80R咁
見到水貨55" Q80R同Q80T只相差200蚊
係咪買Q80R仲好
想換43吋sony電視
主要用嚟打ps4 + 睇電視/YouTube
budget 6000內
睇中左Sony 43X8000H同埋Sony 43X8500G,
想問兩部邊部好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞