買電視機換電視機集中討論區 (21)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
55寸 冇乜要求 5000內邊部性價比最好
$6000
AVOUTLET 價

Sony X80H 49吋智能電視 KD-49X8000H
AIRPLAY 2 稍後更新補回
$6050

Samsung 50" TU8500 UA50TU8500JXZK
$5550

推薦49X8000H
1. 有廣色域PANEL
2. ANDROID TV系統多APP, 系統更新周期長
3. 有DOLBY VISION

另外推薦49X8500H ($7580)
1. 用100HZ PANEL, 畫面更流暢, 殘影更少
2. 有earc, 次世代的 Dolby Atmos / DTS:X 都可無損傳輸到支援的soundbar / avamp 設備播放。
早排入咗x9500h水貨
用viu tv個app睇全民造星2集
個app開始lag
跟住黑畫面
嚇撚死我以為燒咗
好彩佢係reboot
唔知大家有冇呢個問題
70T 同80T 相差大
70T連full array local dimming 都唔係
相而80T同95T唔大
Q80T有local dimming背光, 48分區, 黑位更黑
Q80T有主動追蹤環迴聲效(OTS)
Q80T有2.2.2喇叭, 共60輸出, Q70T只有2喇叭共20W輸出

建議Q80T
AVOUTLET 價
Samsung 55" TU8000 UA55TU8000JXZK
$6100
此價格已扣除禮品/贈品
冇用大陸版, 唔知道
TCL 55" P715 4K UHD Android TV 55P715
8.0
HK$4,280-4,580行貨

呢部點睇 因為只係放喺老人家屋企 間唔中先睇下netflix

Btw tcl係支那嘢?
支那機冇研究
I see 原來係支那嘢 thx ching
聽講TCL好似小米有30秒廣告
不如講多啲
ching 想問下samsung個部係smart tv但係無andriod系統? 即係不可以係google play下載apps 只有原生的apps?
Samsung用自家系統
唔係Android
SAMSUNG SMART TV 行自家TIZEN OS, 冇GOOGLE PLAY STORE
SAMSUNG 有自家APP STORE
https://www.samsung.com/hk/tv-apps/
得11個app
Q80T有local dimming背光, 48分區, 黑位更黑
Q80T有主動追蹤環迴聲效(OTS)
呢2點對睇電視同打機有冇幫助?
local dimming對睇電視,電影,任何片,打機都有用,黑位更黑,白位更白,增強對比度

QTS未試過,唔知

只知道Q80T喇叭數量多,音質會好D,特別係低音

音色好,對打機都有用
LG CX 係咪完美中高階選擇?同埋48吋或55吋版係咪無分別(功能上)
國際版有PlayStore既都係咁?
係既又真係幾戇鳩下

不過一定都會有人話30秒好短姐,當開機要LOAD野囉

我心諗都痴撚線,唔理佢係咪支那牌先,真金白銀買部電視返黎做咩仲要比你落廣告賺錢,而家又唔係租你機
我會選Sony A8H, Panasonic HZ1000H

CX 48"同55"功能冇分別
巴打可唔可以講埋呢兩部同cx比有咩優劣?見rtings cx評分好高
我個人比較喜歡日系機色水,影像處理

當然CX不差
咁Q70R同Q80T 點揀好
Q70R水好抵買咁 唔係好需要電視都就快忍唔住買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞