[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
暫時發現佢係唔理解某啲詞語

宿命
主觀 客觀

有追晒post就會知我點解咁講
屌你真係唔識中文架喎...
除咗呢個post, 仲有邊個post可以睇佢表演?
相對同相反都係
我講撞車啊關倒鏡咩事啊on9
仲有

逆時人 接觸 順時物體 產生 逆時反應

呢句野佢係睇唔明
因為去到第3步
逆順逆
佢會hang機
理解得岩唔岩係睇彩數
時間唔係絕對
但係絕對係相對

好似係你唔知喎
我明喎 當一個人去接觸唔同時態嘅野
要意識相反 先有逆時反應攞到粒子彈
(內有劇透) TENET 天能最大Bug: 子彈窿
https://lih.kg/2200014

我係26頁開始見到佢
我話你相對同相反分唔清啊on9
撞車都係
順時男主咪見到 原本爛左嘅車還原返造未撞
佢見到逆向嘅撞車過程(物理現象) 都係我啱

Trailer 同套戲都係有架
我地講野
十句有五句佢係睇唔明
逆時主角觀點啊
撞車事件: 順住主角時順既物理現象
刀傷&水氹: 逆住主角時順既物理現象
睇緊你同佢d對話, 我諗返起前幾頁嘅自己..
原來大家都曾經天真以為自已可以教返好佢, 後來先發現原來佢係冇撚得救
旁觀者角度本身就已經唔會一直係正向
要視乎獨立個案嘅主觀係乜
命定論邊有分單一唔單一,只要你能夠改變歷史就已經唔係命定論
逆時主角觀點啊
撞車事件: 順住逆時主角 時順既物理現象
刀傷&水氹: 順住逆時主角喎 時順既物理現象

撞車事件佢係做哂正常版本同reverse版本喎
順時主角睇到嘅係reverse版本
逆時主角睇到嘅係正常版本
完全冇撚得救
佢個腦就係load唔到去第3步
然後佢照諗第4、5、6⋯⋯步
第3步開始就係睇運
所以步數愈多
錯既機會愈大
客觀係唔會因為主觀改變
你po的:
隔離post話呢到問好d:

如果順向子彈射死逆向既人:
逆向Neil既時間線係 用部機逆向>係部機出黎>行去順向主角到>突然死左>突然出現槍傷>粒子彈係個身到退返去把槍到>生定死??
順向主角視角:敵開槍射自己>條屍起身擋左>條屍退返去部機器到>Neil逆轉返黎

個畫面係咪就係咁純討論,諗唔明Neil係點擋子彈
岩呀
有咩唔明問羽蛇啦
所以要比較既時候咪要用同一個時逆時主角既觀點去比較囉
逆時主角觀點下
撞車事件: 順住逆時主角時順既物理現象
刀傷&水氹: 逆住逆時主角時順既物理現象
點解會唔同啊
邊個咁大整蠱 水你過嚟...
你識唔識分架 主觀性唔等於主觀手段喎
依家你地將兩個主觀性唔同嘅case
一齊用死一邊去睇喎

水氹 逆時主角(主觀性) 順時角度(客觀性)
倒後鏡 順時主角(主觀性) 逆時角度(客觀性)
你兩條事都用順時角度 對倒後鏡個case係錯架
唔止一直錯
仲愈錯愈離譜
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞