[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
正向: 1. 爆咗,2.無爆
掉轉: 1. 無爆,2. 爆咗

套戲都係咁做,係你自己撈亂咗
我講清楚啲,你講塊玻璃係講得啱,係話kat 果時未傷依句你係錯
你睇多次
一開始0:10開始係影到成幅完整玻璃

開左槍之後 0:43 到0 :45 影到係爆左玻璃
玻璃你係講得啱,我係話你講kat 一開始無傷依句錯。

cap 埋圖俾你,爆到咁都叫無傷?
正向: 1. 爆咗,2.無爆 鏡頭係由男主角度睇
掉轉: 1. 無爆,2. 爆咗 鏡頭係由Sator角度睇

係咁做呀
但係你冇睇埋係邊個人嘅角度
玻璃未爆代表逆向Sator未用支逆向槍開槍呀
係呀,咁所以kat 咪傷咗囉,玻璃要爆咗kat 先係無事,我就係話你個表畫錯咗
唔係我分唔清,而係套野為左畫面有時會倒轉左
如果完全係咁既正向人係做唔到收回子彈,所有子彈同破壞係正向人去睇都應該係正向,反而逆向人去睇先會反轉。
另外真實既逆熵係唔會倒轉時間,特別係個體既逆熵,而且日日都發生緊,生命本身就係逆熵。真正物理上時間倒流既係變成迅子,但你咁既情況下根本無可能同非迅子互動,同時你物理上不可能慢過光速
你識唔識推理

子彈要開左槍先會飛出去先會打到女主先會打爆玻璃
依家玻璃冇爛 姐係代表冇開槍喎

簡單逆向推理 呢度得兩個可能性
兩個波放喺兩個黑盒 一藍波一紅波
你知道左一個黑盒入面係藍波
自然知道另一個黑盒係裝黑波
咁樣先係套戲做緊果幕呀
入個turnstile 係會多左一個自己
咁都唔明,建議睇第3次
子彈開槍先會飛出去打到人,隨非你係順向人用槍打順向人。依家係逆向sator 用槍打順向kat.

套戲都做埋俾你睇,唔明有咩要爭論。
講埋光既問題更多,由於視覺係光擊中視網膜產生,如果生理唔同時逆行既根本睇唔到野,因為光變成由眼內射出,如果要光速相對不變又時間倒退既結果就係成為迅子,但你就會超光速同時一樣睇唔到野
如果會同時生理倒退既人既逆行終點就唔可以係自己出世前,但可以一直反轉去做成體感上永生,只係當佢咁想像時就會一下只全世界比佢一個人既複製體迫爆
上面係shot one 男主角嗰幕
下面係 shot two Sator嗰幕

你分清楚未 兩幕係同時存在架
所有野係同時發生 只係發生順序倒轉
你兩個都錯………

套戲覺得 喺grandfather paradox 個立場
就係未來嘅你殺死過去嘅你 唔會影響未來嘅你

同樣地 未來嘅你死左 唔會影響過去嘅你

你70年後先死 會唔會影響到依家嘅你呀 唔會呀
因為依家嘅你未行到去70年後
佢再轉左kat一次呢part所以無問題,兩個都逆向或兩個都正向先可以做成傷害
我哋知係同時存在,我係話sator 果幕你調轉咗kat 傷嘅先後次序
咁點解要氧氣罩
用同一條片倒轉一定會覺得無問題
所以先延伸到動作,同邊個主導嘅問題

主導權喺主角手上
戲入面嘅過程係主角行過去踩、主角令件事發生
主角要踩 水花就必然會作出被踩嘅回應
前提係令件事發生嘅主角要傳達信息俾水氹
傳達方法就係踩中(接觸)
正如實驗室鏡頭順主角嘅反向
都係“已經”接觸
所以水氹未被接觸情況下係唔會有任何改變
直至主導權主角踩中
而非主導視角嘅情況水氹先會喺未被接觸情況下作出反應

所以正正正情況
我踩落水氹會產生向外波紋

正正負情況
我踩水氹會產生向內波紋

但唔代表我踩之前水氹會有反應
呢個就係grandfather paradox

而套戲講緊 就係上述情況唔會發生
結局Sator 死左 係唔會影響 過去Sator
因為佢地係同一人

過去Sator 會做返未來Sator 做嘅所有野 包括倒流返去遊艇日 之後比Kate殺死

你明未
但主角拎逆向子彈都係咁喎
死嘅係佢嘅未來唔係佢嘅中間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞