[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
相對嘅唔係淨係得子彈架
成個過程順序都係要調轉

上面係正向嘅人睇到嘅野
下面係逆向嘅人睇到嘅野
佢係講經典物理學解釋唔到微觀世界,而非反轉
基本上你要用量子力學處理廣義世界唔係唔得而係多餘無意義,因為大多數數字會細到無意義但要分拆物件又十分困難
家下搵既大一統理論係整合相對論同量子力學而非整合經典力學
佢個水花動作係彈起,我就唔清楚係拉定踩而成啦,呢個本身唔係我討論重點,本身都係有動能轟落d水先會郁(逆向就掉轉,水郁左先有動能,係踩又好係你講既拉都好)

我係講緊當呢樣野係佢設定係合理既時候,逆向槍本身就唔合理,佢比到正常時間既人睇係有左結果(射傷人又好爆玻璃又好,本身係乜唔重要),先至扣板機黎吸返彈,呢樣野係唔會係正常時間發生既物理現象,你只係把槍係逆向,其他環境物件唔係呀嘛,所以呢樣咪係佢唔合理地方,逆向人點做野都好,環境既互動由正向人睇點都會跟返正常物理現象(風唔會反向吹),所以先一路講假設佢水氹同風同佢呼吸都係合理設定,佢吸槍呢樣野就係同前面呢堆野矛盾
量子力學都解釋唔到經典物理
依家成套戲都冇講過量子力學
你用量子力學解釋做乜9
佢個水花動作係彈起,我就唔清楚係拉定踩而成啦,呢個本身唔係我討論重點

呢個先係導致我地有矛盾嘅重點
有咩矛盾,我認同你拉嗰樣野,我係講吸槍嗰樣野同呢樣相違背
佢d物理錯晒所以攪極都唔明佢自己錯係邊
無既佢地就唔會強調無知先係佢地最大既武器
而經典力學都解釋唔到時間反轉,你需要相對論先得,不過一出相對論咁反轉既人就會全部變晒迅子以超光速飛走
唔使講啦
佢用理論A解釋水氹事件
之後再用理論B解釋埋吸槍事件

點解都係佢啱
其實已經 loop 咗兩個 post
我由頭到尾都講緊一樣野(可以正同逆向)做一樣動作,黎引致個環境變動,佢明顯唔明呢樣重點,淨係糾結係拉定踩

我一路都講緊過程引發結果(呢個係正向世界視點),而逆向世界如果無bug一定係結果先引發過程,所以唔會有咩逆向槍比正常人用會變吸槍呢樣野,因為正常時空其他野就算幾怪都好,都仲係合付物理(倒後行拉d水飛高/架車向後行之類),但吸槍呢樣野本身環境物件又無逆向到,點解佢會有個窿先呢?呢樣都係解釋唔到既野
都真,不過得閒同佢玩下咁解
量子力學可以用到說明經典物理既熱力學電力學等內容,基本上係連結,只係你要計推舊石無必要或可能一粒粒粒子去計
事實上放射學等問題同經典光學既問題都可以直接用量子力學說明。簡單d講,成個宇宙得4種力,而其他所謂既力都只係呢四樣既不同表示
你推一件物件本身其實當中粒子有互相排斥拉近,只係日常你無必要考慮咁多野,當一個剛體考慮就得
咁所以kat 咪由受傷變好返囉,你依家係獨立抽4同2出嚟直接將佢調轉,變咗順向係子彈逆向打傷kat , 逆向係子彈順向打傷kat.

但事實同戲做緊嘅就係順向係子彈逆向打傷kat , 逆向係子彈順向打到kat 變無事.

畫埋火柴人你睇。4 同2 中咗槍㗎啦。
逆向子彈打中正向物件 = 正向物件有正向物理現象
逆向主角踩中正向水氹 = 正向水氹有反向物理現象

咁講唔知會唔會清楚啲
雖然都有好多解法我都有諗過
例如啲子彈正向定逆向冇人知
逆向人唔一定要拎埋把槍過閘
留名等睇佢又不停轉換視角
之後叫你自己諗
無 bug

諗多兩諗就開始 hang 機就畫圖
之後啲圖就多數都畫錯
然後個話題就會 spin 咗去 proof 佢張圖畫錯
你原本個問題已經唔會得到答案
錯啦
事件發生順序都要倒轉 你幅圖冇倒轉到

你地認為事件發生順序係冇倒轉?
子彈係正向定係逆向 可以透過你係邊個世界睇到而proof到
我咪寫埋12345 同 54321 囉
羽蛇本身已經係一個loop
不如你學我咁畫個火柴人嚟解釋下你個表點啱法。畫晒玻璃,子彈,人,手槍,寫埋12345.
12345 係timepoint
唔係事情發生順序呀

主動要變被動
被動要變主動 先係轉向

Timepoint 唔等於 事件順序
畫埋火柴人都唔明,仲難溝通過啲支那工程師
對佢黎講無 bug 同我地唔明都係命定論黎
時間一係正向一係逆向,又唔會timejump既咁順序同timepoint咪者係一樣囉
好簡單:

8:00am 食早餐
12:00pm lunch
9:00pm 食din

逆時你就會見到:

9:00pm 食din
8:00am 食早餐

你依家個講法就變咗逆時要咁掉轉:

9:00pm 食早餐
8:00am 食din
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞