[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
唔洗畫喇...已經討論咗4個post了, conclude咗好多次, 係bug嚟架...
你不如細心d睇下嗰4個情況好過啦...我呢個已經係最簡單最易理解嘅解釋嚟。
情況1, 2, 3都係以正向時間客觀角度, 傷口由冇變成有
正常設定必定係兩個情況係傷口由冇變成有, 兩個情況係傷口由有變成冇。
只要違反就係bug, 唔洗諗太多野架喇。
你講緊嘅係正逆向武器受傷
試下情況調轉 以逆正向武器受傷
從逆向時間客觀角度睇
用返上面四個情況
你會發現變左bug嘅唔係第4個情況 而係第1個情況
不如你答左我“指派neil去救自己"個個主角係點樣係歌劇院生還先啦
呢個唔關 水氹個bug事喎大佬
呢個係要用命定論反向推理
我想知啊
你話逆行者可以改變過去丫嘛
有屁快放,唔好咁多理論
咩正逆向武器, 逆正向武器,
武器只有正向武器 同 逆向武器兩種而已。

仲有四個情況只係用嚟話俾你知故事有矛盾,
我冇講過bug嘅係第4個情況, 邊個情況係bug我唔知,
我只係話俾你聽有矛盾, 所以有bug.

因為情況只有4種, 而結果只有兩種
所以必然係兩個情況出一個結果, 另外 兩個情況出另外一個結果。
而套戲就演咗3個情況都出同一個結果, 所以係bug.

之所以要用正向時間客觀角度睇, 只不過係方便用嚟討論嘅條件,
用逆向時間客觀角度睇都唔會影響4種情況, 兩種結果,
而套戲就演咗3個情況都出同一個結果, 所以就係bug.
如果你都係唔明, 我就冇計...
睇一套戲去到你用咁多想像力咁多理論去幫個導演推論好一啲必要重要影響劇情嘅情節
就知係一套垃圾

第四個情況係完全可以發生
由正向時間睇 逆向人喺逆向世界比逆向武器殺死

由逆向時間睇正向人喺正向世界比正向武器殺死
係完全一樣嘅情況黎架 兩個睇到嘅情況就好似上圖咁

正向人喺正向世界比正向武器殺死
咪姐係我地依家生活緊個情況 最後正向人都係死左架
但係逆向時間睇 的確會係由死變生
所以Nolan咪叫你唔好理囉
因為你地班人實唔明背後個慨念
用死物做例子:

水氹例子

水氹:正向
主角:逆向

逆時角度(觀眾角度):漣猗>主角踩水氹>冇漣猗
順時角度:冇漣猗>主角踩水氹(動作係逆向)>有漣猗

水氹係順時物件,就算比逆時物品影響,個物理效果(漣猗)都是順時。

================================

倒後鏡例子(追車戲個幕)

倒後鏡、玻璃:正向
子彈:逆向

逆時角度:玻璃冇爆>子彈射中倒後鏡>玻璃爆左
順時角度(觀眾角度):玻璃爆左>子彈射中倒後鏡>玻璃冇爆

================================

想問下樓主,玻璃係順時物件,點解個物理效應係逆時?
你點樣解釋上面兩個例子,兩個物理反應唔同?係咪有bug?定係我地觀眾聽唔明?
不如你答左我“指派neil去救自己"個個主角係點樣係歌劇院生還先啦
你不如睇下我寫咩先啦....
你有你講, 我有我講...
3嗰個 逆向主角情況係講緊邊一幕?
BTW 4. 逆向人中逆向武器 係 (Neil 喺洞穴救返男主個情況, Neil)
如你答左我“指派neil去救自己"個個主角係點樣係歌劇院生還先啦
3嗰個係講緊機場...

逆向Neil 喺洞穴中槍, 冇講過支槍係正向定逆向武器, 所以唔討論住...
exactly, 我本來諗住用角色受傷情況做例子, 你呢個好似仲好。
你答左我先依個矛盾位點解釋

我地依d弱智觀眾睇唔明
做乜quote我...
做咩負評我啊
你講到逆行人可以改變未來
又講到neil係受未來既主角指派番黎救自己
去改變過去殺死swat team隊員
我咪問你咁未來個主角係過去有冇比neil救過,如果冇既話佢係點生還囉
丫屌原來你又真係知如果neil冇救主角,佢係會死架喎
咁究竟neil去到過去係咪真係改變過去啊
Sor 巴打,認錯你係樓主
我可能太期待樓主為我地廣大觀眾解釋
觀眾逆時 主角逆時 逆時世界
逆時角度(觀眾角度):(呢度其實仲有動作 係主角抬高左隻腳)>有漣猗>主角腳踩水氹>冇漣猗>主角遞腳向前(電影中佢係繼續行)>主角走向車

觀眾順時 主角逆時 順時世界
順時角度:主角倒後遠離車>腳倒後>冇漣猗>主角踩水氹(動作係向)>有漣猗>主角收返起隻腳

水氹係順時物件,就算比逆時物品影響,個物理效果(漣猗)都是順時 (對順時世界其實係逆向左,你睇順時係因為你同主角一樣係逆時狀態 當一個順時人睇主角 佢係睇到主角倒轉黎做)。

我幫你加返你冇描述嘅細節 你望下
答到未啊
你講到逆行人可以改變未來
又講到neil係受未來既主角指派番黎救自己
去改變過去殺死swat team隊員
我咪問你咁未來個主角係過去有冇比neil救過,如果冇既話佢係點生還囉
丫屌原來你又真係知如果neil冇救主角,佢係會死架喎
咁究竟neil去到過去係咪真係改變過去啊
一句講晒有bug定冇bug...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞