[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
答到我未啊
咁如果未來主角既過去係經歷過歌劇院事件,咁係佢指派neil番過去救自己之前,佢自己獨自經歷既歌劇院事件又係點生還啊??
一開始女主角係唔知俄佬死左呀
咁係咪姐係佢收到個事實係 俄佬未死呀
我咪講過由始至終得一個經歷過歌劇院主角囉
你煩唔煩呀
未知=/=個時間線有改變
我係間暗房打爆左部電視,你一日唔知,個電視就冇爆?
阿哥你係成套戲都睇唔明wor
都話單一時間線
係你之前話neil係番去改變過去殺swat救主角既
我咪講過錯左囉你失憶呀?

佢冇獨自經歷過歌劇院 因為由始至終佢係同一人
未來主角點解會叫Neil去救 係因為佢喺過去已經見到Neil救左佢 佢一定要按照已發生嘅事去做

同主角喺洞穴見到Neil已經死左 出返黎之後主角都係按照已發生嘅事 由得Neil返去死

兩件事同一原理
睇啦
歡迎追po,成個po都認同套戲得一條時間線不但止重要係個close
neil救主角>一齊行動(套戲發生既事)>neil死,主角番到過去成立天能,招攬neil(招攬既確實時間唔記得有冇交代到)>再指派neil番去救主角
跟本冇開始,冇結束,自有永有係一個close loop
係啊羽蛇大c ff個世界係可以被逆行人改變,neil番去救主角前曾經出現左一個swat team冇死既過去
我係間暗房打爆左部電視,你一日唔知,個電視就冇爆?

我一日未知爆左 一日都會以為電視係未爆

我冇講過時間線有變 我係講緊 接收到嘅現實 有改變喎
唔係loop黎
單向時間線 呢套戲冇loop架
Neil到最後都係死架
你望下個時間軸先啦 係單向冇loop
只有開頭同尾
頭尾係冇重疊一齊架
點解啲劇情可以俾你地講到變咁大段野
原本明都變唔明
子彈果度又係
其實咪就即刻逆向時間同正向時間重疊咗,而子彈窿係正向時間係未來,未發生嘅野,係逆時時間線嚟講就係過去,已經發生咗。 見到子彈窿就同女主角早期話係遊輪見到自己老公唔同咗但有條女點咗海一樣,係preview,遲啲都會睇佢發生嘅經過。
你再睇幅圖去諗
一開始Kate 同未來Kate係同一人
但係佢地接收到嘅信息唔同
一開始Kate係接收到遊艇嗰日俄佬未死
未來Kate係接收到遊艇嗰日俄佬死左(佢殺的)
啱呀 佢地係度話有bug 我都唔知有咩bug
叫佢地望下你呢段就啱
然後佢地同我拗 點解子彈窿係正向時間會出現先
屌佢地都唔明逆向同正向係重疊 我啲圖已經寫得好清楚
睇野宏觀d
close loop係指neil救主角>主角招攬neil>指派neil救主角哩樣野
你睇你自己講過咩啦,話逆行人可以改變過去,neil係經歷過swat team生同swat team死2個過去
咁究竟係得一條時間線定係可以改變過去架
Neil唔係親身經歷swat team 生呀
佢得知呢個情況係因為未來主角同佢講
點解未來主角會咁指示 係因為未來主角已經經歷過Neil救佢 佢覺得係命定 所以叫Neil 救

命定論係主角自己認為呀
唔好扭曲我講嘅野啦
喺Neil個逆向世界,時間係正向世界嘅倒流
敵人嘅事前其實係Neil嘅事後

對於Neil黎講,敵人事前事後都冇受傷
點解? 因為佢逆向嘅原因就係要改變呢件事令敵人受傷成為既定現實
如果佢冇逆向去向敵人開槍
正向世界敵人亦唔會受傷

時間喺成套電影係單一線性移動 但唔代表冇得改變 改變嘅辦法就係進入逆向製造既有現實

單向冇loop?
你講到逆向人可以改變過去
如果係單向既話又點解可以改變啊
你講果啲野都係啱 但太大段 唔夠淺白
你試下pin我果段 費事又有人問 阻住其他人討論
你睇番你自己講既野

喺Neil個逆向世界,時間係正向世界嘅倒流
敵人嘅事前其實係Neil嘅事後

對於Neil黎講,敵人事前事後都冇受傷
點解? 因為佢逆向嘅原因就係要改變呢件事令敵人受傷成為既定現實
正向世界敵人亦唔會受傷

時間喺成套電影係單一線性移動 但唔代表冇得改變 改變嘅辦法就係進入逆向製造既有現實

我再講多次 由始至終一個世界
正向世界順流
逆向世界倒流
正向世界發生嘅事 對逆向人係 左右鏡像倒轉
逆向世界發生嘅事 對正向人係 左右鏡像倒轉
佢地睇到所有同自己相同方向嘅野(人同死物)
都係順時
係啊,哩part個個認同啊,唔認同既係你話逆向人可以改變過去啊
啱呀 但事實係Neil有逆向
所以呢句
正向世界敵人亦唔會受傷

係冇發生
隔離po有人唔認同
所以"對於Neil黎講,敵人事前事後都冇受傷"就係你既ff囉
大佬啊你唔好咁痴線啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞