[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
或者咁啦,係我打得唔好,係我冇好好引導你,我打多次

刀傷:逆向主角中順向刀,刀傷逆向於主角
路人角度:正常吉傷,,之後流血,止血後變紅腫,之後好番
槍傷:逆向neil中槍(順向槍,如果係逆向槍冇可能會有射出哩個動作)槍傷順向於neil
路人角度:死屍彈起身檔完子彈番生,cls
上面個情況 主角之後係有再轉向過架喎

下面個情況 Neil死左就死左喎
套戲提到 發生左就發生左
兩個都係已發生事實黎喎
唔關事,轉向又點,你話以路人角度wo,我路人撚知佢地經歷過d咩
我只係見到一個人用刀吉另一個人(逆向人),然後佢正常流血走左
同埋一個人射擊時地下有條屍彈起檔子彈,然後佢(逆向人)冇事重生勾勾走左
個反應完全唔同
你話架嘛,觀察者角度 姐係路人角度丫嘛
唔可以突然出現,因為咁既逆向線就會有錯誤,者係可能發生射完人等於無射過一樣,逆向觀察者就會出現明明做左又無做既時間,所以單一時間線下必須有人放條屍入去或者有逆向人回收條屍。基本上容許正逆物件互動就會出現問題
咁所以逆向時冇物理邏輯可言?
另一個人(逆向人),然後佢正常流血走左
路人係正向人 佢睇逆向人點會正常流血呀
應該係由啲血逆流 由有傷變冇傷

你自己諗下
又係你話要獨立事件睇,依家咪獨立事件睇緊
重睇啦
機場fight個陣逆向主角既刀傷(在於逆向主角)係無啦啦有個紅點,之後變成流血,之後去到打鬥個陣吉一下變冇事啊
反番轉一個正向人咪見到吉一下,之後流血,之後走左囉
up咁多野咩順時第一秒=逆時第七秒
原來你自己都唔撚尊守個原則
會架 你將個結果上下反轉左黎睇 咪唔啱
你應該由左右調轉順序黎睇
正時世界同逆時世界 係同步發生架
只係順序調轉
係啊,你都識講
你去睇下機場fight個傷係演變係如何
咪會水花出完佢先踩,咪好似逆向手槍係正向世界睇係調轉吸咁,因為嗰個係逆向人轟落d水花度,所以正向世界應該好似逆向手槍咁調轉平時物理現象先啱,而唔係本身佢逆向世界就掉轉左
你睇下主角喺實驗室攞子彈
有冇物理邏緝可言
正向 係依家我地個邏緝(熵)
逆向 係另一個邏緝(熵反向)
兩者相對 而且不相同
同埋我覺得要考慮返主導權問題
套戲嘅設定係
實驗室主角想吸子彈
主角打交正向主角掉走逆時槍
主導權係順時主角
事實就係吸入、掉走

水氹主導權喺逆向主角手上
所以主角想踩
水氹被踩後向外淺就會變成事實
而呢部份套戲係無表現出黎
所以先拗咁耐

既然逆向踩係事實
所以倒轉返睇主角倒後離開水嘅瞬間
水就係未被接觸嘅狀態
水會維持喺靜止狀態
所以唔會出現水花之後再被拉起嘅 2 次型態改變
垃圾羽蛇繼續證明自己有幾蠢
柒過裸跑
但佢自己唔知
大家好似玩弄緊一隻低智商動物咁
補充一點,如果水花嗰個係戲中先係正常表現,咪即係佢逆向手槍有bug,根本唔會有吸彈呢個概念,我前面都講人都呼吸唔到,正常槍係應該都射唔到,而唔會去到逆向世界既槍就反而變吸,逆向就點都係跟正向既鏡像世界先啱
逆向踩 = 正向正界嘅拉起水花
我前面都講人都呼吸唔到,正常槍係應該都射唔到
人地帶埋支槍逆向架 佢用嗰支係逆向槍黎
結冰係你睇戲時用逆時角度睇
用返順時睇咪解凍囉
講錯左,頭先思路未夠清晰

你用已發生事實黎講係冇意思
發生左就發生左係一個設定
逆向時既因果係另一會事
如果已發生一件唔合理既事,逆向時都會反轉睇到哩件唔合理既事,所以唔能夠用哩個設定辯解
我前面都講人都呼吸唔到,正常槍係應該都射唔到
你啱 主角係帶埋氧氣樽同支槍逆向
問題係水氹接觸點係踩
當踩係主導
水就唔會喺被踩前有任何型態改變
而係逆向主角踩完後拉起水花
倒轉就係主角將水花踩返落去
重睇未啊
係啊,你都識講
你去睇下機場fight個傷係演變係如何
逆時係吸熱 會結成冰
正向係放熱 會爆炸

自己用腦啦 你喺正常世界幾時見到炸彈爆炸係解凍呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞