[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
你早幾個cm先話唔知係命定定自由意志,大佬你表達定咁差點同你討論
Neil 係逆向嘅話,姐係佢已經知道之後會發生嘅事?咁佢結局死左又點會係仲可以未來返黎?
之後佢就話你錯,佢就岩曬
身受其害
佢永遠會加d戲入面冇既設定同理論,我懷疑佢係套戲既編劇
唔知邊位用緊不切實際既標準同加左好多套戲冇既理論去睇套戲呢?
我覺得如果有日Nolan話有bug,佢都會話Nolan講既野係錯
然後樓主就會話你唔明
算啦
我相信樓主應該啱啱睇多咗次套戲
或者補睇返某啲片段
個思路已經清晰好多
有好多佢之前搞錯嘅嘢都搞返啱
不過我已經無耐性同佢討論
我相信如果樓主識英文既話會解到個bug[slick
我睇左啦
入面講嘅水氹同牆咪係你地講嗰point
你錯啦,逆向男主架車係順時架
佢渣車個陣要d時間去適應(因為架車係順時,逆時既主角渣個陣會覺得係相反)

你重睇啦
你先錯喎 我已經重睇左
套戲做嘅係
正向世界
正向男主見到逆向男主架車係逆向運動由爛左逆向反返轉頭變成冇爛兼向後行
Trailer都有見到
你答我呢個問題先

上面個Cap圖
正向世界
左邊係正向男主架車向前行
右邊係逆時Sator架車倒後行
再右邊遠少少係正向路人架車向前行

請你講呢三架車嘅時態
你地一直講逆時主角架車係順時車
其實唔係
主角逆向之前遇到嘅經歷已經證實左逆時主角架車係逆時車
錯我係會認 但係呢個我肯定冇錯 一定係逆時
我重複睇左3次去確定
你唔信我可以去上面條link
由01:19:50開始睇
呢個時候係 正向主角 正向世界

正向主角見到
逆向主角架車逆向反車變返正常之後倒後行
佢比逆Sator威脅 Sator架車都係倒後行

如果架車係順時車 正時主角係唔應該見到架車逆向運動
由此得出 逆向主角架車都係逆時物件
仲有人會死兜無bug,根本佢逆向槍同水氹呢兩樣野都自相矛盾

假設逆向槍係啱先,逆向槍係正向世界係吸,係逆向世界就係正常射,即係逆向世界既野都有佢正常既物理法則,但比正向世界睇就變鏡像咁,如果係咁,逆向主角踩落水氹係應該踩完先有水花(正常物理法則),而唔係咁樣有水花完先踩(正向世界就反而會睇到佢咁,好似逆向手槍既case咁)

反之亦然,根本呢兩個位就已經矛盾,都唔使討論到kat傷唔傷同架車點,由佢有逆向手槍呢個位本身都好難兜(正常去左逆向世界係槍都開唔到先岩,正如佢正常人去逆向世界呼吸唔到要靠氧氣樽咁)
跟你果句如果
逆向主角踩落水氹係應該踩完先有水花

答下我正向世界睇會點?
呢個係正向世界 正向人踩正向水氹喎
我係問 正向世界 逆向主角踩正向水氹
正常去左逆向世界係槍都開唔到先岩呢度錯呀 你帶住支槍逆時架 支槍都係逆時,正如佢正常人去逆向世界呼吸唔到要靠氧氣樽咁啱 因為佢冇帶住全世界嘅空氣一齊逆向 所以帶住氧氣瓶一齊逆向先會用到

如果照你講法 係槍同氧氣瓶都用唔到
但係你忽略左槍都係跟住主角逆向
物品有逆向法則
好似一開頭主角醒番去咗個實驗室 女博士同佢講嘢果度
啲子彈同物品都係用放低個原理咁運作
所以主角瞄果陣啲子彈係舊石飛番入枝槍咁
係 呢個我地同意

呢一幕係咁做 觀眾視角正向 男主正向 子彈逆向
你睇到嘅係跟住圖上方嘅時間線左至右咁去
當主角係正向 影響逆向子彈 子彈會發生逆向反應

可以得出 一個人影響另一時態嘅物件 該物件會產生逆向反應

水氹位 觀眾視角逆向 男主逆向 水氹正向
你睇到嘅係跟住圖下方嘅時間線右至左咁去
當主角係逆向 影響正向水氹 水氹會發生逆向反應

呢件事同樣符合 一個人影響另一時態嘅物件
該物件會產生逆向反應

1. 正向主角>逆向子彈>逆向反應
2. 逆向主角>正向水氹>逆向反應
1 同 2 都係有逆向反應
所以冇bug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞