[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
對逆向人黎講 空氣係逆流 逆流人係吸唔到大氣 因為大氣冇一齊轉向
所以要帶啲氧氣一齊轉向 如果佢唔用 最後會窒息死
咁咪證明左 水氹冇bug 囉
今次你啱 我認同
過去嘅Sator咪正常生活囉 等到時間去到未來佢先會做

你未來會死
咁依家嘅你點死呀
咪係正常生活直到嗰日黎囉
順時個個sator搭直升機走左
逆時個個死係遊艇度

順時個個經歷電影劇情多一次後都一樣會死係遊艇度(假設時間持續運行)
其實有個問題,部機既兩邊有無固定邊邊正邊邊逆,如果一個正加一個逆同時入同一邊又會出咩事
而都係個句到底逆向人對正向人做成既傷係跟邊邊?如果藍房本身成個空間都係逆既咁跟逆係無問題,以逆既角度者係正常開槍打傷對方,者係係藍房個邊去睇唔係先有傷口而係正常開槍,問題在於正向人無經轉門入藍房,以當事人去睇就會一直帶槍傷,一係早前被打中一係一出世就有。要睇清楚問題唔可以只畫一條時間軸,要唔同人分開,因為佢地唔係同時都全部正或全部逆
子彈無型態上改變
所以係唔可以完全作類比

而且呢度兩樣野分別係只係拍攝咗
接觸前嘅過程(水氹被踩、鏡頭從來未接觸)
接觸前嘅過程(子彈被手拎住、鏡頭從來未影過點拎起粒子彈)
未來Kat 隊冧嗰個係 未來Sator
未來Sator要自殺拖全世界落水吖嘛
Kat要佢喺演算機未完成之前殺左佢
YES!!!!!! 終於有人明
用同一條片倒轉一定會覺得無問題
所以先延伸到動作,同邊個主導嘅問題

主導權喺主角手上
戲入面嘅過程係主角行過去踩、主角令件事發生
主角要踩 水花就必然會作出被踩嘅回應
前提係令件事發生嘅主角要傳達信息俾水氹
傳達方法就係踩中(接觸)
正如實驗室鏡頭順主角嘅反向
都係“已經”接觸
所以水氹未被接觸情況下係唔會有任何改變
直至主導權主角踩中
而非主導視角嘅情況水氹先會喺未被接觸情況下作出反應

所以正正正情況
我踩落水氹會產生向外波紋

正正負情況
我踩水氹會產生向內波紋

但唔代表我踩之前水氹會有反應
但主角拎逆向子彈都係咁喎
咁咪證明左 水氹冇bug 囉
子彈無型態上改變
所以係唔可以完全作類比

而且呢度兩樣野分別係只係拍攝咗
接觸前嘅過程(水氹被踩、鏡頭從來未接觸)
接觸嘅過程(子彈被手拎住、鏡頭從來未影過點拎起粒子彈)
係跟歷史有無發生。如果單純講跟順定逆,就唔會出現逆向人打傷順向人依啲情況。因為咁樣就等於話過去係可以改變未來。
係呀
對俄佬同槍(逆向)黎講
Kat 係唔同時態(正向)
本身明,睇完討論愈來愈唔明
我都係enjoy the movie 算
呢個故事講明如果想毀滅世界,一定要選係未來,因為今日你仲係度所以係過去毀滅世界既計劃一定係會失敗
唔知道 套戲冇show呢個可能性
我諗兩個都會轉向 但係對大家黎講 佢地都係相對的
Eg. A正 B逆 >>一齊轉>> A逆 B正

咁講明唔明
水氹都冇形態上改變架
兩者由始至終冇改變過時態
我真係膠都費事比
係 你要生活到未來等待轉向嘅時機
先可以逆向去返過去毀滅
不過比Kat阻止左
所以逆向俄佬如果對kat 開槍就絕對唔會係打傷佢。

依家件事係kat 俾逆向彈打傷,即係話子彈係由佢前面入身體背部穿出。

我用返你個表做例子:

順就係12345, 逆就係54321, 上面主角同下面俄佬嘅嘢係一定同時發生,所以上面子彈入去支槍下面就係見到子彈啱啱射出。咁你4 果時粒子彈係kat 嘅背後,點會一個傷咗一個未傷?
除非kat係非觀察者先可以成立,否則佢只要真實連續存在就會成為觀察者
以kat時間軸去睇
sator出黎捉佢上車去要脅主角
比主角救返
比捉入藍房
比逆向槍槍傷
受傷入旋轉門

而由sator去睇呢?
拉受傷既kat出門
開槍打好左kat既傷??問題就係呢度,正向既主角係見到玻璃有彈孔,者係玻璃同kat既時間方向唔同,對玻璃係跟逆向,但kat係跟左正向。要正常既就係kat當時都係逆向而之後再轉一次轉正
睇到呢度終於知道原來係你唔明人哋講咩
唔係,係無可能,因為己發生既就係發生左,佢本身過到個日者係個日唔可能係世界毀滅,佢點都會失敗
唔係幾明觀察者依part.

sator 果度係出門口>拉起受傷嘅kat>打返好佢>捉佢出去>交返俾sator 啲逆手下帶返去截停佢哋果度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞