[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
wiki都話一個事物不受主觀思想或意識影響
又係你自己define客觀既定義
一套戲既科幻設定竟然要同導演鏡頭有關你講得出黎唔覺得怪個下好野

你睇唔睇到有分別
Neil嗰個情況同另外兩個係唔同架
你由將觀眾角度由客觀去返主觀同Neil一樣角度先可以比較
你係咪搞錯左
主觀 唔等於 主觀思想或意識喎
兩樣野黎
你地就係拉埋以為一樣野
你唔好講咁多廢話啦你剩係答我你係唔係認為哩套戲既因果律會因為導演鏡頭而有變化咪得囉
係定唔係啊
會架
你望下Neil嗰幕
你話係順向反應 你係講緊粒正時子彈 而唔係不同時態嘅野(Neil)
Neil個反應都係逆向反應黎
ok,case close
我地全部人認為有bug既原因係我地(至少我,然後我覺得個po大部分其他人都係)睇哩套戲都會覺得導演鏡頭唔應該係設定既部份
而你認為冇問題,所以你認為冇bug,我認為有bug,再講多落去都係晒口水
好多bugs
放過樓主等於放過自己
算啦,樓主冇得救
用命題黎帶樓主一步步去諗個矛盾位係邊自問已經好西利
估唔到樓主重痴線認為導演鏡頭應該納入設定既一部份
係,樓主只會講對自己有利既理論
戲入面冇既就佢又亂加設定
唔睇名我以為佢係Nolan
主角(逆時)被主角(正時)用正時刀吉傷,傷害以逆住逆時主角方向發展(<<符合)
你形容緊逆時主角受傷過程

kat(正時)被俄佬(逆時)用逆時子彈傷害,傷害以逆住正時kat方向發展(<<符合)
你形容緊正時Kat 受傷過程

neil(逆時)被俄佬兵(正時)用正時子彈傷害,傷害以順住逆時neil方向發展
你形容緊子彈過程喎 正時子彈梗係順行啦
你應該形容逆時Neil受傷過程 逆時Neil受傷都係逆向反應黎架 由有變冇

你明唔明個分別
逆時Neil受傷都係逆向反應?你駛唔駛重睇??
個槍傷在於逆時neil係順定逆話????
Nolan有冇講過先?
定係依個又係樓主你亂加既設定黎?
係你唔明個分別咁你同刀傷比較下,學我咁state一句statement出黎講出你覺得套戲對於形容"一個人受到同佢時順反既武器所產生既傷時既後果"既邏輯再套比我睇
btw講明先,有導演鏡頭影響對我理解係講係bug
你重睇 我睇左3次
嗰個場景 主角行到去係見到Neil條屍瞓喺地下架
之後佢"翻生" 去幫男主擋子彈
之後佢逆向做返開門同開錯(姐係鎖返道門)
喺觀眾角度 Neil嘅受傷過程都係逆向 死變未死
你睇多次先 我真係100%肯定
佢成日ff d野架
主觀=/=主觀性,就黎想死
睇到依句之後就決定唔再用主觀客觀同佢呦,根本冇用
直接叫佢set個命題套落去套戲到睇下點
依個設定係樓主自己加上去,Nolan應該冇講過
巴打唔好為左依d小事勞氣
屌你識唔識中文字

個槍傷在於逆時neil係順定逆啊
佢真係玩曬,駁唔到既時候就會加自創設定,咁樣我地永遠都唔夠佢玩
呢個係哲學基本黎
匪徒打劫路人 描述緊嘅係匪徒嘅行動 匪徒係主角 所以匪徒角度係主觀
路人比匪徒打劫 描述緊嘅係路人被搶野個過程 路人係主角 所以路人角度係主觀

同一件事 唔同角度 主觀唔同
我問你在於逆向neil黎講個槍傷係順定逆
你又走去講番觀眾角度,觀你老母咩,在於neil啊
from neil's perspective啊,識唔識字啊,唔識中文講英文啊得未啊
你就痴線 用唔同標準睇所有野
注意:樓主新加既設定:套戲冇bug
咁from Neil's perspective
子彈行動係向前定向後?
順向反應定逆向反應?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞