[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
因為你無睇鏡頭外既時間,咁-1秒時玻璃會係點?一路推向玻璃成型個下如果無逆向人修復玻璃或正向人破壞玻璃都會出問題
屌你真係on9
竟然咁9多人同你條智障討論劇情
逆向時都會反轉睇到
會呀 戲有做比你睇
正向男主攞逆向子彈 過程對我地黎講唔合理
對子彈黎講 你係放開佢
逆向男主踩正向水氹 過程對我地黎講唔合理
對水氹黎講 你係帶起佢
以設定黎講,以最後大戰為例
被吸入建築物個個屍體應該會被逆時至棟樓起,落石屎個陣都會係到
所以如果要合理既話tenet應該要整個執手尾team,不過戲入面冇交代
唔係講緊水同子彈,番番去槍傷唔該
你舉既例梗係冇錯,我講緊發生左既一件錯事用逆時去睇一樣會睇到佢發生一次,所以唔能夠用黎辯解

你講既:
另一個人(逆向人),然後佢正常流血走左
路人係正向人 佢睇逆向人點會正常流血呀
應該係由啲血逆流 由有傷變冇傷

請你講下以一個路人角度去睇,主角(逆向人)個刀傷係戲中表現係如何?
玻璃都係未爆
-1秒時 逆向世界都未出現 因為未有人變成逆向 下面做嘅野未出現點爆
唔會有“未有人變逆向哩件事出理”
what's happened is happened
兩棟樓係同一棟樓
但狀態唔同架
所以?我講緊被吸入個條屍會一路逆向落去
唔好講啲唔關事既野
當你未逆向 你嘅未來仲係指正向世界嘅未來
但係當你一逆向 你嘅未來係指向正向世界嘅過去
樓A >>>>>>>>>>>>>︾
樓B <<<<逆向人死<<<

A同B係同一棟黎 但係A係冇屍體
B係冇屍體 兩者狀態唔同
咁又點?如果我未來會逆向咁哩個逆向都已經整定
就算我未逆向,"我會逆向”哩件事都係發生左, what's happened is happened
所以唔會有“未有人變逆向哩件事出現”
what's happened is happened
姐係你又覺得逆向人可以改變過去?
但對逆向人去講-1秒反而係未來,咁既者係逆向人做完野之後無左後果。再推既會係有爛車係突然出現之後變成完好但駕車從未被製造既問題。而逆向人既視覺佢地開槍之後粒子彈會消失,咁既又引出逆向幾耐物件會自己消失,而逆向影響左正向既物件應該係正定逆狀態
你要倒轉條時間線唔可以只拎一part,因為事前事後都有觀察者,除外鏡頭或主角視覺以外所有人其實不存在先可能,因為咁既就只有單一觀察者
但同時咁既佢地就唔會有一開始實驗室個塊有子彈孔既板。
基本上只要世界係鏡頭外存在就無解
補充

樓A >>>>逆向人未變逆向(正向)>>>︾
樓B <<<<逆向人死<<<<<<<<<<<<<<<

逆向人變成逆向

當樓A個狀態未有屍 逆向人仲係正向因為佢未入機器

樓B個狀態 逆向人入左機器出返黎 之後死左

兩者係唔會影響架
咁者係逆向之後根本唔係本來既世界,但其實多重宇宙去處理時間旅行本身係有問題,物理上多重宇宙之間不可以有質能交換。
如果咁既就真係可以改變己發生既事,無知就無用
你又唔記得咩叫what's happened is happened....
如果樓A個狀態未有屍 逆向人仲係正向因為佢未入機器
咁引爆點都唔應該有neil條屍,因為neil重未再逆向多次翻去
你假定左當初棟樓都有屍體

但係套戲講緊Grandfather paradox
未來嘅事唔會改變過去

未來棟樓有屍體 唔會令過去棟樓都有屍體
未來俄佬死 唔會令過去俄佬都死呀

你明未呀 Grandfather paradox都唔知
grandfathet paradox係殺死過去既你咁你係點活到未來....
未來俄佬死咪未來俄佬死...點會影響到過去俄佬....
你識唔識架.....
屌你真係唔識架喎.......

逆向人可以改變 正向世界嘅過去
但係改變唔到 逆向世界嘅未來

正向人乜都變唔到

由始至終得一條時間線 只係時間流動方向有兩個
個人死左仲係逆向緊,咁如果有個逆向人去到大樓起個下應該要見到條屍係大樓跌返出黎
係有影響家。會覺得無影響只係因為思考困係電影時間內,但拉大時間軸就會發現問題,所有野都要回收,包括個九粒演算法,但只要有正向人搵到過一次就必須要再交比逆向人,而只要最初一刻無轉過正就會一直向過去存在直到轉正或係過去被正向人製造或被逆向人破壞
咁者係逆向之後根本唔係本來既世界
套戲就係講緊呢樣野 佢係話冇多重宇宙架

套戲設定係命定論 只有一條時間線發生
只係時間流動方向可以調轉
block左你算,你連套戲最核心思想都唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞