[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
逆住
好,依家有一句statement出左黎,我地黎睇下套落去套戲到有冇矛盾,如果有矛盾就係bug,岩唔岩?
你講黎睇下先
如果哩個位你唔認同冇得講落去
好 認同先
好,我地套落去套戲到

機場刀傷:
主角(逆時)被主角(正時)用正時刀吉傷,傷害以逆住逆時主角方向發展(<<符合)
kat(正時)被俄佬(逆時)用逆時子彈傷害,傷害以逆住正時kat方向發展(<<符合)
neil(逆時)被俄佬兵(正時)用正時子彈傷害,傷害以順住逆時neil方向發展????????????
除左主被動外,有無bug仲要考慮時間拉長之後。如果電影係現實既,除非只有主角係真正唯一觀察者(呢度有關物理既不確定性問題,反而電影中既逆熵本身唔會做成時間倒流),否則逆時既人同物應該一直逆行,否則正向人就打唔出逆向子彈,假定個現象係由幅射做成所以可以同時暫時影響人物就近既,所以逆向角度睇玻璃同椅腳都可以合理解釋點解本身正向但逆向爆。問題就係當個時間軸拉長過左電影既時空,因為逆向物品係逆向時間去睇唔會突然消失,本來逆向既野會一直逆向直到轉正,否則未來人就傳唔到野去過去,同埋會出現正常時空下一樣物件係正向觀下突然分裂重叠於同一空間,而正向既存在又因為插入左逆向既存在中而破壞左逆向本身,更唔講有可能引發核融合既問題,因此逆向物本身不可能自己轉正,咁問題就出現,最後決戰時有藍隊既人被封係建築內而死,咁當時間線拉長之後一直到建議物起個時,咁就必須有人搵到條屍再放入建築內,或者時空之中再有逆向人係再前既時間點逆向回收屍體再修復牆壁。情況係其他物品上都一樣,要同時正向及逆向都合理既其實會做成不合理,而要達成合理既就出現唔到電影既畫面,必須要正向及逆向物件不能互動。或以非常識既情況下無法自我控制地逆向去更早時間點回收所有逆向物,但咁既者係單就演算法本身就唔會只有九件,而係由於帶回過去後要再以逆向身份回收及反轉回正向,因此最少會存在兩份,基本上要補洞就會越挖得多洞,到最後唯一可以解決既方法就係其他人係主角觀察前不存在,只有主角係唯一觀察者先可能合理
由條友連主觀 客觀都唔識分 改埋語言定義
再一時就用電影例子 一時就自創設定
每件事都當係獨立事件 用獨有解釋 就已經唔需要理佢
係,除非有個設定叫做觀眾鏡頭可以影響因果律,咁我就認同套戲冇bug
你答我你描述緊呢三件獨立事件入面 邊一個係主角?

主角(逆時)被主角(正時)用正時刀吉傷,傷害以逆住逆時主角方向發展(<<符合)
逆時主角定係正時主角

kat(正時)被俄佬(逆時)用逆時子彈傷害,傷害以逆住正時kat方向發展(<<符合)
正時Kat定係逆時俄佬

neil(逆時)被俄佬兵(正時)用正時子彈傷害,傷害以順住逆時neil方向發展
逆時Neil定係正時俄佬兵
同感 但智商係硬傷 冇解
點解要理主角??句statement係
"一個人(無論正向定逆向)被同自己時順相反既武器傷害,傷害會逆住自己生理時鐘既方向發展"

咁姐係話個個"一個人"既身份會影響個傷害既因果律?
咁當時間線拉長之後一直到建議物起個時,咁就必須有人搵到條屍再放入建築內

呢度唔啱啦 建築物起嗰陣屍體係會突然出現架
套戲本身係單向時間線 過左去嘅野係唔會發生
思辯就係講緊你state一句statement出黎,套用係咩情況都岩用,如果有情況唔岩用,就要係句statement上面寫埋出黎"xxx除外","只有於xxx情況適用",咁你可唔可以state一句statement出黎係可以套用晒係以上事件?
戇鳩

我冇睇都知有bug啦
因為呢類戲點都有bug
你估講咗咁多頁 冇人講咩 佢get唔到架
唔係影響因果律
係影響佢係主觀定客觀

正時主角主觀角度 逆時主角客觀角度
當時場景係跟逆時主角睇 客觀角度

逆時俄佬主觀角度 正時Kat客觀角度
當時場景係跟正時Kat睇 客觀角度

neil(逆時)被俄佬兵(正時)用正時子彈傷害,傷害以順住逆時neil方向發展
正時俄佬兵主觀角度 逆時Neil客觀角度
當時場景係跟正時俄佬兵睇 主觀角度
但你冇考慮過個場景係跟住邊個
哲學就係教你要獨立思考 每件事要當獨立事件睇

你同我講用獨立思考係錯? 咪玩啦
你地用緊 係同一個角度睇所有情況
問題就係 同一角度 唔等於 客觀角度
由定義開始你地已經錯
我地成日話套戲有BUG
就係因為冇辨法state一句statement出黎可以套用係所有case上面
總有會例外,總會有矛盾
一套科幻戲好睇,有一部份係建基於佢既科幻設定,哩個科幻設定之上既科學邏輯唔會被人懷疑,同時間哩個科幻設定之後影響既因果必須要合乎,咁哩套戲先會令人覺得佢係一個世界,d人會幻想,會代入,先會好睇
你見句statement係寫住"一個人(無論正向定逆向)被同自己時順相反既武器傷害"
乜撚野順向逆向武器,現世跟本唔會有,但就係因為我地信服左逆向哩個設定,並以此為前題去觀賞套戲,所以就唔會理佢既科學理論合唔合理,但就會以哩個前題去諗戲中既事件合唔合佢既設定
我上面講到一套科幻戲好睇就要佢既科幻設定冇bug,先有代入感,咁天能咁多bug唔通係一套爛片?
咁我又唔認同,哩個就係nolan西利既地方
一黎本身啲bug太複雜,唔係我地哩d咁得閒既傻佬係到嘈都唔會傾得咁多,睇戲既當下都未必意識到個個係bug(但係都有feel到odd左下,但形容唔到係乜,所以番到去就一直諗)
二黎就係睇一套戲,正常代入既人就會覺得入面既人有自由意志,但係再諗深啲,哩套戲既時間線只係單線循環,點番過去都冇改變,姐係所有人都只係自以為有自由意志,換句話講哩個設定又令我抽離番哩套只係一套戲,戲既角色都只係按劇本演出緊,佢地做既事,未來,過去由劇本寫好個下已經定左,哩個代入完再因設定而抽離既睇戲體驗都係第一次有
點解要考慮場景,姐係句statement要考慮埋場景?你state到一句野比我係乎合晒套戲入面角色受傷既情況嗎
只有於觀眾同獨立事件主角相同角度情況下適用
from wiki:一個事物不受主觀思想或意識影響而獨立存在的性質
你既客觀要跟住主觀黎走已經唔客觀...
你要define 到主觀係邊個先
之後先決定到客觀係邊個架
ok姐係你認為鏡頭角度係可以影響因果律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞