[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
就係知所以先話你幅圖有問題,你上面條線左至右睇,下面條線右至左睇,兩條線嘅結果一個kate 傷咗一個kate 無傷,唔係倒帶嚟
正向=逆向倒帶
逆向=正向倒帶
上個 post 已經講左
大家對個世界設定無共識
討論 bug 係無意思

樓主用佢嘅理論解決咗個 bug
又會延伸去其他解釋唔到嘅地方
人地問返佢又有機會用返套戲嘅理論答你
無限 loop

所以上個 post 中段開始已經唔係討論緊套戲有無 bug
而係無啦啦要我地去反駁樓主個理論係錯
打漏咗,按返倒帶邏輯,上下兩條線倒帶順播都應該要完全一樣,但依家你畫嘅就出咗兩個結果,一個kate 傷咗一個kate 無傷
你有冇考慮正反向世界
主動同被動都係會掉轉架
逆向子彈由前入身體後出
正向就係由後入身體前出
呢個過程係同步發生
正向——><——逆向
時間流動係同步
1.正向正時=逆向逆時
2.正向逆時=逆向正時
3.逆向正時=正向逆時
4.逆向逆時=正向正時
我知你諗乜 你撈亂左少少野
咁冇得拗 標準唔同結果唔同
你睇套戲點解唔係用套戲嘅標準去睇
你地點解用現實個標準去睇 姐係講故駁故姐
照你咁睇點都有bug
但實際上跟返套戲所講嘅邏緝係冇Bug
Nolan嘅設定冇問題
正常倒帶:
正向:身體無事> 子彈射出 > 入身體 > 爆出嚟 > 穿玻璃 > 身體受傷

逆向:身體受傷> 穿玻璃 > 子彈修復身體 > 出身體 > 子彈收入槍 >身體無事

但你嘅講法同套戲做緊嘅係:
正向:身體無事> 子彈射出 > 入身體 > 爆出嚟 > 穿玻璃 > 身體受傷

逆向:身體無事> 穿玻璃 > 子彈打穿身體 > 出身體 > 子彈收入槍 > 身體受傷
你話有bug 係因為你用不個不切實際嘅標準去睇套戲 你本身就反對逆向呢個設定
正常倒帶:

逆向:身體受傷> 穿玻璃 > 子彈修復身體 > 出身體 > 子彈收入槍 >身體無事
呢個係正向世界嘅逆向喎

逆向:身體無事> 穿玻璃 > 子彈打穿身體 > 出身體 > 子彈收入槍 > 身體受傷
你鐘意點講都得
反正我唔會同你再拗呢個問題
我換個講法 圖左邊係過去 右邊係未來
正向世界由過去到未來=逆向世界由正向未來到正向過去
你用一個有問題嘅標準去睇 永遠都睇唔到正確嗰面
係呀,成件事倒帶就係應該咁發生,但依家套戲嘅逆向世界就唔同咗。
套戲做緊呢個喎

正常倒帶:
正向:身體無事 (正向過去)> 子彈射出 > 入身體 > 爆出嚟 > 穿玻璃 > 身體受傷 (正向未來)

逆向:身體受傷 (正向未來)> 穿玻璃 > 子彈修復身體 > 出身體 > 子彈收入槍 >身體無事[/red](正向過去)[/red]

正向:身體無事(正向過去)> 子彈射出 > 入身體 > 爆出嚟 > 穿玻璃 > 身體受傷 (正向未來)

逆向:身體無事 (正向過去)> 穿玻璃 > 子彈打穿身體 > 出身體 > 子彈收入槍 > 身體受傷 (正向未來)
我嘅角度你係有問題
你嘅角度我係有問題

我無意同你表成共識
明就唔使再覆
唔該
如果套戲係做緊依個,kate 個身體已經無事,唔需要休養,就同刀傷一樣
辛苦晒
係囉 套野明明係講主角信命定論 另一班唔信,點解個個人都話故事入面世界係跟命定論行。 根本tenet就係兩派信念之爭
1.正向:身體無事> 子彈射出 > 入身體 > 爆出嚟 > 穿玻璃 > 身體受傷

2.逆向:身體無事> 穿玻璃 > 子彈打穿身體 > 出身體 > 子彈收入槍 > 身體受傷

呢個你啱 套戲係做緊呢兩個

上面個1.正向 係影住主角 主角係正向

下面個2.逆向 係影住Sator Sator 係逆向

所以係
1. 正向角度正向人= 逆向角度逆向人
2. 逆向角度逆向人=正向角度正向人

所以冇問題 你要睇埋個鏡頭影住邊個
又多一個巴打出嚟挑戰自己
想問主角刀傷係幾時整到? 我睇返先
上面解唔解答到你?
我已經放棄左同佢呦入面物理互動既細節心很累,如果佢細心諗就會發現主角同刀同neil中槍既因果律唔相同
剩係知道佢理解到逆向人係改變唔到過去就已經心足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞