[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
如果條屍唔理佢,隨便佢腐化,咁樣條屍係逆時腐化,順向視角係咪條屍越黎越完整
樓主只係講漣猗,但冇唔解釋倒後鏡
麻煩樓主解釋下:
同一個condition, 個物理都唔consistent.
好睇
一路睇 明咗一半
再諗返劇場 明埋有啲位置問題
明咗大半
今年神作
不變 嘅係相對嘅特性
我理解嘅主觀客觀唔係相反呀 之前我知左錯左啦
我用返個啱嘅相對觀念黎睇

發現你地係將兩個事件一齊處理
先會覺得兩個都係用正向咁睇
但係如果你獨立分清佢地咁睇
就會得出我所講

水氹 逆時主角係主觀 相對於逆時角度係順時角度 順時角度係客觀

倒後鏡 順時主角係主觀 相對於順時角度係逆時角度 逆時角度係客觀
然後佢會用唔同時順既觀點得出同一個然話
我啱!你錯!
樓主你唔好無視我地

我地睇唔明,要你解釋
如果你唔用同一個時順比較你冇可能証明到啱定錯
係 如果你早男主7日到同一位置 你會睇到Neil係由骨變返整體 之後翻生擋子彈 呢個過程你要留喺洞穴7日先會睇哂

男主到嗰陣 Neil啱啱先死 所以就睇唔到了
咁點解機場中刀傷又會順住正向時間好翻啊
唔同condition黎架

水氹例子

水氹:正向
主角:逆向

逆時角度(觀眾角度):漣猗>主角踩水氹>冇漣猗
順時角度:冇漣猗>主角踩水氹(動作係逆向)>有漣猗

水氹係順時物件,就算比逆時物品影響,個物理效果(漣猗)都是順時。

================================

倒後鏡例子(追車戲個幕)

主角,倒後鏡、玻璃:正向
子彈:逆向

逆時角度:玻璃冇爆>子彈射中倒後鏡>玻璃爆左
順時角度(觀眾角度):玻璃爆左>子彈射中倒後鏡>玻璃冇爆

一個condition係主角逆向
一個condition係主角正向架
你試下兩個都跟主角個狀態都睇
你會發現係冇問題架
唔同時順又點,佢地既因果律唔同已經一定係bug
睇哂,有問題
全程主觀角度,主角逆時狀態下觀察(同一主觀觀點下觀察)
車禍你順全我時順走
刀傷同水氹都係逆住我時間走
有矛盾=有bug, case close
車禍係順住我時順走
咁逆時奸角用逆時子彈射高妹,係奸角睇係開鎗射高妹,子彈穿過高妹,再射爆玻璃,係主再順時視角係子彈穿過玻璃,玻璃回覆,再穿過高妹返去奸角手鎗。咁點解主角視角一開始玻璃係爆既但高妹無穿到?
樓主解釋係改變咗歷史
改變歷史對生物,死物有分別?
人體生理時鐘同 個世界係獨立分開架
如果唔係就唔會有逆行出現
你逆行個陣 人體生理時鐘都係向前行 所以你行動都係順時 因為你係按照你嘅生理時鐘行動
但係逆向世界係時間倒流
當你觀察隻雀

世界正向 雀生理時鐘正向
你生理時鐘逆向 你帶住嘅所有死物逆向
你睇雀係reverse咁睇 你自己行動係順向行動
雀睇你都係reverse咁佢 佢行動係跟返佢生理時鐘順向行動

成套戲入面 每個人(順逆都好)都係按照佢自己生理時鐘黎行動 而生理時鐘呢樣野只有順行沒有逆行
咁刀傷係逆行主角既生理時鐘上係順定逆??
槍傷係逆行neil既生理時鐘上係順定逆??

主角視角第1秒 係等於 逆向第7秒
嗰陣俄佬未打中高妹 所以都係唔會受傷
主角由1開始到7 時間正向
俄佬由7開始到1 時間倒流
有 原本俄佬喺遊艇冇死到
但結局改成俄佬喺遊艇死左
高妹改變左呢個歷史
兩者都係順 所以一個都係要等佢自己好返
一個就死左冇後續 呢件事係沒法改變
樓主話生理時鐘只有順行
但逆行主角刀傷逆行左
點解俄佬第七秒未打中高妹但玻璃爆左,佢哋係同一粒子彈造成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞