[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
有就一定有
我睇法係刀傷係bug
至於kat既槍傷同opera逆向翻黎救人既因果律係咪bug已經懶得諗
套戲冇暗示過 係推論唔到
我之前推論嗰啲係因為戲中有提及
例如天能係主角創辦,所以得知主角未來會創辦天能
未來Neil話係未來主角叫未來Neil返去救男主
因而得知 救歌劇院男主嘅係未來Neil

但套戲冇講到 點解未來主角會知歌劇院主角有難 呢度冇講係推唔返去之前架
乜你唔係冇都可以推理到有架咩???如果套戲冇講到 點解未來主角會知歌劇院主角有難,咁點解你又推理到有第二個version既過去啊
之前你唔係先講完冇neil救主角佢就會死架咩依家又變成唔知,推論唔到啦???
冇憑空消失,逆時子彈打中落去之後,如果順時世界仍然佔優(電影有講),果個窿就會一直存在直至宇宙大爆炸(呢個係逆時世界嘅終點)。

重點係,現實世界只有做功,冇得逆做功。所以你煮熟一塊肉,無論用咩方法都唔會令佢變番做生肉。逆時世界就係同你講有逆作功,企埋個火度竟然會凍左。因此,唔需要問「張枱係咪由整出黎果下已經有窿」,整本身已經有啲位有不可逆作功嘅成份,所以好難用順時嘅觀念去看待。
個巴打已經專登用水氹同倒後鏡嚟話你聽邊度有bug,
兩個情況都係正向物件受逆向物件干涉
由順時客觀覺度睇, 水氹係發生正向漣猗, 而倒後鏡就發生逆向破壞。
同一個condition, 個物理都唔consistent.
你咁都仲死撐就真係冇你辦法...
我不如強調下呢句

你睇戲嗰陣睇到順時係因為你同主角一樣係逆時狀態 只有你同主角加主角物品係逆時人先可以睇到順時
但係你同主角係進入逆時狀態 空間上都係正向世界 你入同出都係同一個世界 改變嘅係你對時間同向量嘅感覺完全相反

實際上 你同主角都係處於正向世界 但係你望到其他人會部係reverse
其他人望你兩個都係reverse
你好似連劇情都唔係好記得..大鑊了...
不論你地正反角度

用「明唔明」嚟做論點都係戇鳩
「套戲嘅設定係咁」

係爭在「接唔接受」

唔接受 又唔代表係唔明嘅
逆時角度(觀眾角度):漣猗>主角踩水氹>冇漣猗

順時角度:冇漣猗>主角踩水氹(動作係逆向)>有漣猗

屌 漣猗本身個定義 咪要踩左先有囉係咪呀
你唔踩係咪冇呀
戲入面個順時係 冇>踩>有 咁咪啱囉

個氹都未踩點會有漣猗呀?
你就唔記得 漣猗係冇可能未踩水氹就整到出黎
你學下物理啦
其實好簡單用 因>果 2樣野列出黎比較每樣物理互動已經知係有bug
真係唔知佢個腦諗乜
車都未撞點會有爛車係地下啊??
子彈都未射點會有子彈窿啊??
漣猗= 破壞平靜水氹 正向漣猗咪逆向破壞
順時角度
有漣猗>踩>冇漣猗
你做比我睇
所以咪同倒後鏡唔同lor, 兩個情況都係正向物件受逆向嘅野干涉,
喺同一個角度睇,點會一個受逆向物理影響, 一個受順向物理影響呀。
咁咪唔consistent lor, 咪bug lor...
順時角度
車都未撞點就有架爛車係地下
子彈都未射就有子彈窿
頭都未爆就有屍體
套戲做左比你睇
爛車係撞車後嘅產物
子彈窿係開左槍嘅產物
漣猗係踩左平靜水氹嘅產物
啱 所以主角未踩都有漣猗
你諗下乜野條件黎會形成到水氹
主角未踩都有漣猗, 係逆時角度嚟架...
漣猗
你係咪唔知咩叫順時角度
開始露底了...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞