[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
子彈同水氹甚至刀傷比較都應該係冇矛盾
正向主角射(吸)逆向子彈,在於主角觀點而言係逆反應
逆向主角踩(吸)正向水氹,在於主角觀點而言係都逆反應

但係咁計法neil既槍傷就有矛盾
逆向neil檔正向子彈,在於neil觀點而言係順反應
唔知你明唔明

簡單啲講
之前講嘅每樣野包括子彈
每一樣野嘅其中一面都會符合我地認知嘅物理
呢個係 nolan 嘅拍攝手法

而水氹嘅水花
戲入面嘅型態係被"拉"起
無論正反兩面都唔符合被"踩"嘅結果
係違反套戲入面其他物件嘅規律

而要另呢件事合理化
唯有主角係用腳"拉"起水花
而重來無"踩"先可以解釋

但係由事件前後可以推論
主角的確係行過去踩
而呢點大家都同意
係真係有bug 大家面對現實

我舉個例 男主踩水 同 子彈射牆比較下就知個分別
你應該明我上面講乜
到Neil個part

Neil中槍 觀眾視角正向 男主正向 子彈正向Neil逆向
你睇到嘅係跟住圖上方嘅時間線左至右咁去
主角同你正向睇到 子彈正向打中逆向Neil
你依家唔係同Neil 同一視角 因為你係跟緊主角
喺呢個事件 我地討論Neil點影響子彈
Neil係主觀 我地係客觀咁睇
但係上面1同2你都係討論男主點影響子彈同水氹 我地係主觀咁睇
如果我地跟Neil 我地係會見到子彈逆向打中Neil 產生逆向反應 係同上面兩個情況一樣

點定義為主觀視角 客觀視角 主觀視角係做嗰個人睇到嘅野 客觀係從另一角度睇主角做嘅野

1. 正向主角>逆向子彈>逆向反應 (你同主角一樣視角 你從主觀角度睇)
2. 逆向主角>正向水氹>逆向反應 (你同主角一樣視角 你從主觀角度睇)
3. 逆向Neil>正向子彈>順向反應 (你同Neil係唔同視角架!你從客觀角度睇)

你要做嘅係將你tune去同Neil一樣視角
所以係

4. 逆向Neil>正向子彈>逆向反應 (你同Neil一樣視角 你從主觀角度睇)

1, 2, 4都係有逆向反應 而且都係從主觀角度睇
三者先係一致角
所以冇bug架
我講多小小 逆向男主踩水 水係順向爆開 男主就會見到啲水逆向咁收埋 因為逆向同順向物質既能量轉換調轉左
如果套用踩水原理 逆向子彈射順向既牆 牆都應該係順向爆 向未來方向爆 逆向就會見到牆合返埋

所以套戲出現左兩套標準
有時候逆向作用力會向過去作用
有時逆向作用力向未來作用
踩水就係向未來作用
子彈孔就係向過去作
而水氹嘅水花
戲入面嘅型態係被"拉"起!你再細心啲係睇到拉完之後有跟住隻腳落返黎
無論正反兩面都唔符合被"踩"嘅結果正向睇係符合
係違反套戲入面其他物件嘅規律

而要另呢件事合理化
唯有主角係用腳"拉"起水花
而重來無"踩"先可以解釋

本來主角就係拉起水花架

逆時咁睇就以為係踩 (觀眾角度)
其實正向睇係拉緊隻腳向上

但套戲冇講過男主係踩架
拉起嗰下都係逆向反應黎

但係由事件前後可以推論
主角的確係行過去踩(觀眾呢個時候係用逆向角度睇) 你睇到的確係踩 實際上係的確係拉(用返正向角度先係主角真正個動作)

不過我認同呢度佢係表現得衰 但係冇bug
逆向 neil 劇院用逆向子彈射入正向牆係真正嘅動作
逆向 主角 出門後用逆向鞋踩正向水氹係真正嘅動作

不過你鐘意啦
我可以講嘅都講曬
你建議你唔好太執著 bug 呢個字眼
你唔鐘意我可以改第二個字
我由上個 post 開始已經係講緊拍攝問題
拍得衰同bug 係兩樣野黎
拍得衰係唔好 唔代表錯
bug 係講緊直頭係錯

BTW 由始至終男主角係冇踩過水花
佢一直都係拉起水花
聽日我會詳細分析

依家我地好多野已經一致同意
係差呢一個位
所以哩個就係你唔客觀既位
呢個係逆向人嘅真正動作 我認同
逆向世界嘅向量 對正向世界黎講係調轉架
但對於正向世界黎講 個向量係調轉黎show架
所以變返正向
子彈係由牆入返Neil支槍
主角係拉返起個水花
1,2 你都係同做緊件事嘅人(主角)同一視角
3 你唔係同做緊件事嘅人(Neil)同一視角
我將個視角同做緊件事嘅人去返同一視角
有咩問題?
124都係跟返做緊件事嘅人同一視
先至係冇矛盾喎

如果你攞123比係有矛盾
食屎啦你
係破哂現有物理原理, 直頭當新世界, 作者想像左個新既"相對論"

就係怕你呢d 物理撚鑽牛角尖, 所以作者既借neil把口叫你feel it
鏡頭逆又拉緊水花
正你又話拉水花

真係公我輸字你贏
主角出去之前,個女軍人brief 佢,有講到係你逆返轉,但世界正常,踩水嗰幕如果從順時世界睇,係主角抬腳,水花跟住飛起散落周圍。。

順時世界睇散落周圍嘅水花就同子彈窿一樣,都係由逆轉人產生,逆轉人開槍會吸子彈,但同係逆轉人抬腳卻水花飛起,互相矛盾咗。。

我都希望唔係bug,但未解釋到
羽蛇係傻架
冇錯架喇
佢唔止蠢
佢係傻架
佢張圖錯到離晒罩
好多人同佢講左
佢都係會再post
佢真係又蠢又傻架
因為鏡頭無出現過嘅野
佢就會開始自行 FF
客觀解釋唔到就會開始變主觀
水氹無正向視角正係發揮佢FF空間嘅最好機會

由上帝視角進入主角視角
但係轉完視角件事件角度係完全唔會改變

所以由原本 客觀-1 配合 事件+1 有bug
佢轉完就會變成相反嘅 主觀+1 配合 無變嘅事件+1 無bug
再講唔掂就係咁轉視角混淆視聽

曬咗 2 個 post 口水
先可以開始講返個氹
上面留言就係最好證明
佢客觀主角踩水氹嘅物理反應解釋唔到
就會代入個主角話主角想拉個水氹
之後下一句個水氹由客觀角度睇就會變成拉緊
刀傷呢?逆主同逆neil都係被動個個
我唔記得左佢幾時冇刀傷 邊個sences?
逆Neil有刀傷?定都係講緊擋子彈嗰幕?
如果擋子彈嗰幕
你係要由俄佬手下角度睇
例如
事件1 Neil主動擋俄佬手下子彈 主觀係做主動嗰個姐係Neil
事件2 俄佬手下殺Neil 主觀係俄佬手下 因為呢件事入面 俄佬手下先係做主動嗰個

同一場景 唔同人做主動 你要跟返做主動嗰個睇
教你思辨方法,最正常係寫一句statement(唔理劇情住,只根據戲中科學假設)然後套落每一個case到睇下岩唔岩

我先state一句正常既
"一個人(無論正向定逆向)被同自己時順一樣既武器傷害,傷害都會順住自己生理時鐘既方向發展"

哩句你認唔認同先
認同
好啦,咁我之後寫一句statement,留番最後個反應比你寫

你認為
"一個人(無論正向定逆向)被同自己時順相反既武器傷害,傷害會順住/逆住自己生理時鐘既方向發展"?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞