[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
人算不如天能 所以先叫天能呀 最後信主好過
我都已經唔明大家搞錯同討論緊啲咩了 不如你地用語意分析 界定咗討論字眼先 旁人睇到你地啲討論 頭都大曬
我宣布打和喇!!!樓主同大家都有講錯
咁係依一幅圖入面,有邊個嘅宿命係俾人取代咗?
你係咪講緊命運? 咁應該係俄佬 生變屎
點解兩個例子都係逆時物件影響到順時物件,一個例子順時物件(水氹)既物理定律係正向,一個例子順時物件(倒後鏡)既物理定律係逆向
唔關主觀客觀事

有個設定講左你唔知
掂到不同時態物件之後 該物件時態係跟返個人一樣

世界同人:逆向,事件:撞車,車架表現:順主角方向

主角未掂架車之前 架車順時 掂到之後會同主角一樣
(實驗室條女都係咁 佢一開始係吸子彈 先攞到 佢一掂到之後佢係可以推走粒子彈)
佢操控架車向前 佢掂緊架車架 所以架車都係逆時狀態

但係佢當初開車門同埋放隻手去軚盤嗰陣
佢未掂到 佢要用逆向意念(想像手從車門,軚盤離開)先掂到, 一掂到 物件跟佢時態, 主角唔洗再用逆向意念 而係正常操控

實驗室條女都係 一開始用逆向意念攞子彈
攞到之後 佢係唔洗用逆向意念 而係直接掉走粒子彈
我講左取代嗰個係我get 左喇 唔洗再問
真係得你睇得明
你意思係俄佬會有另一個命運係無最後喺遊艇無比kate 殺死?
有 嗰個咪劇情中段嗰俄佬
Nolan 知道班友唔明 直接叫你地唔好明
我睇完成套戲,反而睇返實驗室呢度唔明,係咪係人都可以用逆向意念攞粒子彈
兩個俄佬
一個係過去俄佬
一個係逆流回到過去(姐係時空穿越) 嘅未來俄佬

未來Kate殺左未來俄佬 但係唔會影響過去俄佬
問題黎喇
依家未來俄佬死左
過去俄佬未死 但佢地本身係同一個人黎 只有一個俄佬
其實今集都幾左膠 又黑人 又唔肯殺人 又大愛要救曬所有人 仲要人地講到後代咁慘都唔肯毁滅個世界 如果用效益主義睇 男主角真係仆街嚟
應該係
因為主角唔信未來係無得改變
咁無改變到俄佬本身嘅命運喎。死嘅係未來俄佬,過去俄佬無死,俄佬自己條timeline 係無paradox,都係後生無死,老嘅死咗。

如果要按你講嘅改變宿命,就會變成一係未來老啲嘅俄佬無死,一係死嘅變成係過去後生啲嘅俄佬,咁先算係改變喎
你係17/9比逆時人射左一鎗,子彈憑空出現係你身體入面

逆時人繼續係逆世界留守而且對你同子彈不做任何處理

逆時人過一日後,你變成16/9個身就無啦啦有粒子彈係入面

兩日後,你變左15/9子彈就出現係你身體入面

逆時人過一年後

你就變成一年之前無啦啦個身出現左粒子彈

每秒你既過去都改變緊

但唔合乎what happened just happen既設定
只要你係正向人 邊個都好
要攞逆向物件 邊樣都好
都要用逆向意念
相反都係
只要你係逆向人
要攞正向物件
一樣要用逆向意念

但係一旦你攞到 接觸到 物件本身時態會跟返你 你係正向 佢係正向, 你係逆向佢係逆向
呢個時候 你就唔洗再用逆向意念 要掉佢出去 就係就咁諗掉佢出去 ok?
但係同物件冇接觸嗰下 佢又會變返做同你唔同嘅時態

你要攞起 又係用逆向意念
實驗室條女 玩緊子彈嘅過程 攞返黎又掉出去
係loop緊上面個過程
逆向意念攞子彈>正向意念掉子彈>逆向意念再攞子彈
後代同依家都係想救世界架
所以後代先會派人逆向返黎
係 佢相信命定論
世界觀冇話過信邊套
諗唔明哩個問題, 即係果個時間有兩個Sator
逆向SATOR變返順向上左遊艇, 咁本來果個時間順向既Sator 呢?
咪變左無上遊艇, 但條女同個仔又上左喎
已經唔同佢呦逆時車戰個段個段要呦就真係呦到可能係nolan都未諗到要set到咁細緻既物理rule

但係佢係都要話逆向人可以番去改變命運依個真係好on9
奇就奇在佢又up得出個世界線得一條真係好撚kick
原來個sator 係去咗歌劇院,原來個kate 同仔搭快艇上岸之後佢就走咗。之後未來個sator 先上遊艇
你睇圖先 逆向人都唔可以改變佢嘅未來
開左槍就係開左 冇得收回佢開槍嘅決定
逆向世界 未來就係正向嘅過去
正向世界 未來就係逆向嘅過去
冇問題

逆向人唔處理多一日 子彈停留時間多一日
係Makesense架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞