[TENET 天能] 有劇透慎入 套戲冇bug 話有bug嘅係唔明

898 回覆
18 Like 110 Dislike
宿命論冇問題架 冇衝突
因為逆向就係製造必然(100%)宿命
一開始俄佬喺遊艇咪未死
但女主特登逆向去到 殺佢前一日
再一日後喺遊艇殺俄佬 就係製造俄佬會喺遊艇度死 呢個宿命

水氹嗰度
觀眾同主角逆向 世界正向 水氹不受逆向人影響下都係正向

逆向主角如果唔"踩"個水氹 個水氹就唔會有反應 主角製造嘅係冇踩水氹呢個宿命(100%)
呢個結果正向反向咁睇 由始至終都都係水氹冇反應 OK?

但係 當逆向主角決定左"踩"個水氹 你都係逆向 就會睇到個水氹就會出現逆向反應 水會升起之後跟住隻腳落 同逆向主角一樣 但對於正向世界黎講 主角會變左腳向上水又跟住佢上 之前因為地心吸力落返黎

逆向主角決定左要"踩"嗰一刻 已經形成宿命(100%)
所以水氹必然會有反應 取代左水氹冇反應嘅事實
實際上就算我地係正向人 睇逆向主角 主角都係會踩到水氹 因為呢個宿命已經製造左出黎
呢個結果同樣係正向反向都係一樣

姐係可以有兩個結果 但係正向世界會覺得只會一個宿命 因為上面兩個選擇唔會同時出現亦冇可能出現

我發現你地搞亂左時空穿越同 逆向

唔係穿越 係逆向 兩個有唔同

過去———> 事件 ———>未來

時空穿越係回到過去 姐係
回到過去<—————————
————>改變事件——>改變未來

時空穿越嘅人(正向)同過去嘅人(正向)時間都係正向咁流動
改變左事件之後 過去嘅人係有新舊記憶同時喺個腦度

逆向係
件事變改<——向逆

我特登調轉啲字黎顯示時間係逆向
當逆向改變左事件嗰下 過去會比已改變嘅野直接取代
正向嘅人只會睇到新嘅事實 唔會有雙重記憶
因為對正向嘅人黎講 事實就係唯一事實 佢唔會發現係新嘅事實定係舊嘅事實 逆向由始至終只會有一個事實 用宿命論黎講係冇問題
係你唔明,你試吓代入去奸角角色。當時處於逆時狀態嘅佢,佢一定係先問問題>威脅男角>開槍殺女角。所以處於順時嘅男角睇返,就好似回帶咁,開槍殺女角>威脅男角>問問題。而唔係單單將奸角每一句對白反過來讀。

你明就知道左,呢part有bug.
你先唔明喎
唔係單單對白 行動都係逆向
逆時狀態嘅反派
正確係 開槍先>威脅男角>問問題
呢個喺套戲入面係有做比觀眾睇架
子彈窿係bug

用高妹比sator用槍射做例子:
高妹:順時
槍、子彈、sator:逆時

係主角角度睇(順時):子彈入返槍到,但高妹受傷
Sator角度睇(逆時):Sator開槍,但高妹由有受傷變做冇受傷

意思姐係物件/生物是否順時逆時係由佢自身決定。
高妹係順時既,所以佢就算比逆時子彈射中佢既傷口都唔會逆時。

再舉個例子,有一幕係逆時主角踩到個水氹(水氹係順時),逆時主角會見到個水氹係有漣猗先,之後平靜。轉做順時角度就會見到:水氹平靜先,之後漣猗。

戲入面所有既玻璃,如果係順時既話,比逆時子彈射中,順時角度睇子彈窿應該都係由冇變有,唔係由有變冇。係bug黎。
Sator角度睇(逆時):Sator開槍,但高妹由有受傷變做冇受傷

意思姐係物件/生物是否順時逆時係由佢自身決定。
高妹係順時既,所以佢就算比逆時子彈射中佢既傷口都唔會逆時

首先你要明白 套戲講緊嘅係逆向改變既有現實 而唔係回到過去改變未來 兩者完全唔同

上面咁睇已經錯
你試諗下 Sator永遠唔開槍 正向世界嘅高妹係咪永遠唔會受係 係 因為呢個對正向定逆向世界黎講 都係相同結果 呢個情況高妹冇受傷係既有現實

Sator 開槍 佢睇到嘅都係高妹受傷 當佢選擇開槍嗰下 射中高妹 就係改變左個既有現實
原本高妹唔會受傷 喺Sator嗰一下開槍改變左呢個既有現實 變成Sator開槍射中高妹
逆向世界同正向世界發生嘅結果一樣 只係過程調轉

去返正向世界(順時) 你同主角高妹順時咁睇
你睇到嘅永遠都係高妹會受傷 因為逆時Sator已經改變左個即有現實 你唔會睇佢高妹冇受傷嘅結果
反之亦然
所以冇bug
成套中心思想就係 透過逆時改變既有現實
但你忽略左呢點 以為女主對逆時黎講係冇受傷
冇受傷嘅前提係逆時嘅人冇開槍或打唔中
逆時嘅人只要打中 呢個打中嘅現實會即時取代冇受傷嘅現實 而你喺順時係冇辦法知道即有現實有冇被取代 因為對你黎講呢個係發生喺未來
水氹點解釋?

同埋,套戲係假定左宿命論,你上面咁睇已經錯
宿命論冇問題架 冇衝突
因為逆向就係製造必然(100%)宿命
一開始俄佬喺遊艇咪未死
但女主特登逆向去到 殺佢前一日
再一日後喺遊艇殺俄佬 就係製造俄佬會喺遊艇度死 呢個宿命

水氹嗰度
觀眾同主角逆向 世界正向 水氹不受逆向人影響下都係正向

逆向主角如果唔"踩"個水氹 個水氹就唔會有反應 主角製造嘅係冇踩水氹呢個宿命(100%)
呢個結果正向反向咁睇 由始至終都都係水氹冇反應 OK?

但係 當逆向主角決定左"踩"個水氹 你都係逆向 就會睇到個水氹就會出現逆向反應 水會升起之後跟住隻腳落 同逆向主角一樣 但對於正向世界黎講 主角會變左腳向上水又跟住佢上 之前因為地心吸力落返黎

逆向主角決定左要"踩"嗰一刻 已經形成宿命(100%)
所以水氹必然會有反應 取代左水氹冇反應嘅事實
實際上就算我地係正向人 睇逆向主角 主角都係會踩到水氹 因為呢個宿命已經製造左出黎
呢個結果同樣係正向反向都係一樣

姐係可以有兩個結果 但係正向世界會覺得只會一個宿命 因為上面兩個選擇唔會同時出現亦冇可能出現

我發現你地搞亂左時空穿越同 逆向

唔係穿越 係逆向 兩個有唔同

時空穿越係回到過去 姐係
回到過去<—————————
————>改變事件——>改變未來

時空穿越嘅人(正向)同過去嘅人(正向)時間都係正向咁流動
改變左事件之後 過去嘅人係有新舊記憶同時喺個腦度

逆向係
件事變改<——向逆

我特登調轉啲字黎顯示時間係逆向
當逆向改變左事件嗰下 過去會比已改變嘅野直接取代
正向嘅人只會睇到新嘅事實 唔會有雙重記憶
因為對正向嘅人黎講 事實就係唯一事實 佢唔會發現係新嘅事實定係舊嘅事實 逆向由始至終只會有一個事實 用宿命論黎講係冇問題

唔好意思插一插嘴,想問少少野,可能對你黎講好弱智,但我純粹睇完有D唔明
舉個例:
過去 (星期一A平安無事) -> 事件 (星期三A比B吉左一刀,留有傷口) -> 未來 (星期五A入左逆向旋轉房)

A係逆時空間,返到星期二殺左B,如果A想回到正向世界,我想問下事情會點發展? 正向世界,B係星期二就消失左,咁會唔會有2個A存在?

如果有2個A存在,咁佢地不能共存/同時出現,從未來進入逆向空間殺B既A會點樣生存?
又當你講通。咁另外核爆嗰幕,男二死咗喺鉄門入面,照道理條屍一路逆時咁放喺度,D反派又會睇唔到?(車倒后鏡個彈窿我都算。佢咁大條屍點解釋)我會估到你話反派喺再過去嘅時間搬走佢,但搬走佢嘅動作下一秒,條屍應係喺地下,咁唔通嗰刻出咗兩條屍?

所以又係bug黎。
仲有一個大bug你未必會明,如果逆時的話,所有物質及能量都會反向活動,包括光。所以入咗去逆時世界的話,佢哋應該係睇唔到前面嘅野,而係睇到背面嘅嘢。就好似逆風痾尿一樣。

不過睇故就不駁故嘞。
舉個例:
過去 (星期一A平安無事) -> 事件 (星期三A比B吉左一刀,留有傷口) -> 未來 (星期五A入左逆向旋轉房)

A係逆時空間,返到星期二殺左B,如果A想回到正向世界,我想問下事情會點發展?
一開始宿命係A會受傷
當A殺左B呢個已成事實嘅時候 呢個事實會直接取代左A會受傷 好似掉包嘅慨念你明唔明?
之後去你第二個問題
正向世界,B係星期二就消失左,咁會唔會有2個A存在? B 會喺星期二比A殺死
A逆時由星期五左3日去殺星期二嘅B之後再轉返返黎
喺正向世界就會有兩個A由星期二嗰日開始存在到星期五
宿命會直接由A 星期三受傷變成A星期二 殺B
A 星期三受傷呢個宿命變成從來冇出現過

你慢慢諗
呢個你啱架 但係光太快 人係感受唔到明顯影響 因為你本身就睇唔到光嘅流動 但係光流動的確有逆時
對逆時嘅人 熵係反向緊 所以所有向量的確係逆向緊 光又好 移動又好 熱量又好 正向炸彈炸男主 正向係向四方放緊熱同釋放衝擊波 男主作為逆向係相反 炸彈係向四方吸緊熱 同吸收緊衝擊波

只係逆向嘅你察覺唔到光有變化 唔代表冇變化 實際上你睇到嘅光都係逆流緊 不過人眼唔覺姐
樓主點解釋最後個門
明明入口炸左
但Neil又到去幫佢地開門?
同埋把鎖係幾時開?
套戲冇提及
因為係Neil同男主分別之後 佢再入去逆轉返去開鎖
逆時間嘅死物本身就已經係一個bug
假設實驗室嘅兼逆子彈一直都冇俾人發現 粒子彈係咪可以一直跟住逆時間返到去宇宙大爆炸個刻?
唔係
佢會逆時間返到當初射粒子彈出黎個情況
粒子彈會逆流返去支槍度 支槍都係逆時間
再之後呢個死物會逆流返去個逆轉機器 逆轉機器逆行令佢(槍同子彈)由 逆時間 逆向 變正正向 上面所有野係要有人為造成先會發生

你由左到右咁睇係 觀眾處於正向角度
主角同敵人狀態係正向
時間係由0到1,2,3,4咁去

但係如果你喺由左到右 觀眾處於逆向角度
Neil同佢嘅物件 (槍,子彈)狀態係逆向
時間係由7去返6,5,4 咁去 但係Neil感受到嘅時間係正向 但實際係倒數

以上時間點係同步 正向同逆向嘅過程係同時發生 呢個我地喺圖可以睇到
但係點解第1秒 Kate 個狀況唔同?

原因係當正向世界由第1秒個timepoint開始行
逆向世界其實係由第7秒倒轉咁行
記唔記得正向世界同逆向世界時間係相反運行? 而且佢地嘅時間流速都係一樣 戲冇講但係透露左係咁 正向小隊同逆向小隊同樣係行動10分鐘

所以正向世界過左一秒 逆向世界都係過左一秒
只係一個時間向前行 一個時間向後行
呢個邏緝我諗唔難理解?

正向世界睇嘅第一秒係現在
對於逆向世界黎講係第7秒(倒數) 係未來
已知正向人同逆向人係改變到佢地各自嘅未來 記住係各自嘅
所以Neil要第7秒開槍 子彈先會喺第5秒打中敵人腹部 之後先有後續
成件事要所有部分完成嗰一刻先會成立
就好似你要send email 要禁左個send掣先會成立

時間正逆本身係一個左右鏡像嘅慨念
但你地諗左上下倒轉嘅慨念
幅圖好清楚見到時間係唔會上下移動 何來倒轉

正向世界嘅人要理解逆向世界
並唔係由正向世界本身時間點嘅相反結果黎推論 因為我講過正向世界嘅第1秒唔等於逆向世界嘅第1秒 而係等於逆向世界嘅第7秒

正向世界第2秒=逆向世界第6秒
正向世界第3秒=逆向世界第4秒
正向世界第4秒=逆向世界第4秒 呢個係唯一交點
正向世界第5秒=逆向世界第3秒
正向世界第6秒=逆向世界第2秒
正向世界第7秒=逆向世界第1秒

以上其實好簡單 希望你地會明你地錯乜
跟本成套戲個順逆時都唔合邏輯 唔對稱,啲犯駁位又多都無倫,我估導演都係亂咁拍,仲有咁多人認真去討論
大家一定要睇佢張圖
睇左你就知佢個腦係處理唔到呢個問題
我講緊當一件死物成為逆死物 咁件死物係咪可以返到宇宙大爆炸個刻喎
套野D bug多L到
bug多L到呢
假設左已發生既野唔能夠改變,但又話要回到過去毀滅過去。
又話唔可以情佈比過去既人,但實際上又勁多情佈分享過。
又話唔可以正向同反向人接觸。實際上又不停有接觸
死物向前移 有人放佢入去逆向左 變成逆死物 永遠唔攞返出黎 逆死物永遠逆向

(當佢唔會爛)逆死物先係會返到宇宙大爆炸嗰刻 因為逆死物個時間線係永遠向後
我試下用正逆向受傷解釋, 睇下你get唔get到個bug位...

因為情況只有4個,
1. 正向人中正向武器(現實情況)
2. 正向人中逆向武器(KAT)
3. 逆向人中正向武器(逆向主角情況)
4. 逆向人中逆向武器
而以正向時間客觀角度, 結果就只會有兩個:傷口由冇變成有 同埋 傷口由有變成冇。
所以有兩個情況係傷口由冇變成有, 另外兩個情況係傷口由有變成冇。

而套戲表現咗情況1, 2, 3都係如果以正向時間客觀角度, 傷口由冇變成有,
只有逆向NEIL情況係以正向時間角度傷口由有變成冇。

所以呢個就必然會係BUG!
逆時嘅行動 未來指向係相反架

你由左到右咁睇係 觀眾處於正向角度
主角同敵人狀態係正向
時間係由0到1,2,3,4咁去

但係如果你喺由左到右 觀眾處於逆向角度
Neil同佢嘅物件 (槍,子彈)狀態係逆向
時間係由7去返6,5,4 咁去 但係Neil感受到嘅時間係正向 但實際係倒數

以上時間點係同步 正向同逆向嘅過程係同時發生 呢個我地喺圖可以睇到
但係點解第1秒 Kate 個狀況唔同?

原因係當正向世界由第1秒個timepoint開始行
逆向世界其實係由第7秒倒轉咁行
記唔記得正向世界同逆向世界時間係相反運行? 而且佢地嘅時間流速都係一樣 戲冇講但係透露左係咁 正向小隊同逆向小隊同樣係行動10分鐘

所以正向世界過左一秒 逆向世界都係過左一秒
只係一個時間向前行 一個時間向後行
呢個邏緝我諗唔難理解?

正向世界睇嘅第一秒係現在
對於逆向世界黎講係第7秒(倒數) 係未來
已知正向人同逆向人係改變到佢地各自嘅未來 記住係各自嘅
所以Neil要第7秒開槍 子彈先會喺第5秒打中敵人腹部 之後先有後續
成件事要所有部分完成嗰一刻先會成立
就好似你要send email 要禁左個send掣先會成立

時間正逆本身係一個左右鏡像嘅慨念
但你地諗左上下倒轉嘅慨念
幅圖好清楚見到時間係唔會上下移動 何來倒轉

正向世界嘅人要理解逆向世界
並唔係由正向世界本身時間點嘅相反結果黎推論 因為我講過正向世界嘅第1秒唔等於逆向世界嘅第1秒 而係等於逆向世界嘅第7秒

正向世界第2秒=逆向世界第6秒
正向世界第3秒=逆向世界第4秒
正向世界第4秒=逆向世界第4秒 呢個係唯一交點
正向世界第5秒=逆向世界第3秒
正向世界第6秒=逆向世界第2秒
正向世界第7秒=逆向世界第1秒
我一陣畫下第四個情況
從呢個角度
頭3個係冇bug架嘛係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞